ANSVSA: 198 de animale diagnosticate cu „boala limbii albastre” în şase judeţe; 21 de animale moarte

Procentajul animalelor din România afectate de ‘boala limbii albastre’ era, la 1 septembrie, de 0,012% , respectiv 198, dintr-un total de 1,613 milioane de animale ce s-ar putea îmbolnăvi în cele șase județe în care există focare, în timp ce numărul animalelor moarte a ajuns la 21, potrivit datelor date marți publicității de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Focare s-au înregistrat în 44 de comune din județele Buzău, Vrancea, Argeș, Gorj, Vâlcea și Prahova, iar efectivele de animale receptive la boală din aceste zone se ridică la 1.613.384.

Județele cele mai afectate sunt: Buzău — 82 de animale din 18 comune și cinci mortalități, Prahova — 60 de animale din 11 comune și 13 mortalități, și Gorj — 30 de animale din nouă comune și un animal mort.

Pe 22 august 2014, a fost diagnosticat primul caz de ‘Boala limbii albastre’ (Bluetongue) în România, în județul Buzău.

Potrivit ANSVSA, această boală este produsă de un virus, care afectează rumegătoarele și se transmite doar prin înțepătura unor insecte hematofage și nu prin contact direct între animale. Boala nu se transmite la om, prin contactul direct cu animalul bolnav. De asemenea, nici laptele sau carnea provenite de la animalele bolnave nu constituie un pericol pentru sănătatea omului.

ANSVSA precizează că prevenirea bolii se face prin dezinsecții periodice, pentru a distruge insectele hematofage care transmit boala.

„Proprietarii de animale au obligația să anunțe imediat medicul veterinar de apariția unor semne de boală la animale, a cazurilor de moarte suspectă sau despre tăierile de necesitate. În plus, trebuie respectate regulile sanitare veterinare și de zooigienă privind popularea, exploatarea și transportul animalelor vii”, precizează ANSVSA.

DSVSA județene au organizat întâlniri de informare și instruire cu medicii veterinari oficiali, cu reprezentanții asociațiilor profesionale ale crescătorilor de bovine și ovine și cu reprezentanți ai firmelor de transport animale cu privire la profilaxia generală ce trebuie respectată pentru prevenirea introducerii virusului Bluetongue în zonele actualmente libere de boală și a măsurilor de restricție a circulației animalelor, pentru județele unde evoluează boala.

La 31 august, Ministerul Agriculturii din Iordania a anunțat că a interzis importurile de ovine și bovine din România, după ce Organizația Mondială a Sănătății Animalelor (OIE) a raportat că aici au fost depistate recent cazuri de maladie a limbii albastre, potrivit agenției Petra.

Un oficial din minister, Munther Rifai, a declarat, pentru Petra, că OIE a anunțat pe site-ul său de internet depistarea în România a bolii limbii albastre, provocată de un virus, care se transmite în rândul animalelor prin intermediul insectelor, dar care nu este contagioasă pentru om.

Potrivit sursei, România este al doilea mare exportator de carne către Iordania, după Australia. Regatul importă anual din România între 300.000 și 400.000 de ovine și bovine. Alte importante țări exportatoare către Iordania sunt Republica Moldova, Georgia, Azerbaidjan și Sudan. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata