ANSVSA: Până acum au fost salvate 228 de oi din cele 14.600 de pe nava scufundată în portul Midia

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) anunţă că, până acum, un număr de 228 de oi din cele 14.600 au fost salvate de pe nava scufundată în portul Midia, iar autorităţile continuă operaţiunile de salvare, potrivit unui comunicat remis, joi, AGERPRES.

Astfel, animalele agitate din interiorul navei sunt tranchilizate, pentru a fi evacuate, urmând să fie adăpostite şi stabilizate.

Aceste măsuri sunt puse în aplicare de către echipe formate din medici veterinari oficiali şi medici veterinari de liberă practică care activează în trei zone: pe nava eşuată, la ţărm şi în locul unde sunt cazate animalele salvate.

Se continuă examinarea clinică şi acordarea primului ajutor animalelor accidentate. Starea de sănătate a oilor salvate este monitorizată permanent, iar fişele de observaţie clinică se trimit zilnic către ANSVSA.

Echipele care acţionează în portul Midia, au salvat, conform datelor deţinute până în acest moment, 228 de animale.

Pentru eficientizarea acţiunilor aflate în derulare, preşedintele ANSVSA, Robert Chioveanu, a dispus constituirea unei celule de criză la nivelul ANSVSA, condusă de către vicepreşedintele Octavian Ilisoi. Astfel, se va coordona activitatea celor trei echipe de medici veterinari şi se va monitoriza, în permanenţă, starea de sănătate a animalelor, prin centralizarea fişelor de observaţia clinică a animalelor aflate în adăpost.

Totodată, va asigura buna cooperare a reprezentanţilor serviciilor veterinare cu cei ai celorlate instituţii implicate, în ceea ce priveşte salvarea animalelor şi neutralizarea cadavrelor.

„Precizăm, din nou, că animalele salvate se află sub restricţie sanitară veterinară, sunt într-un adăpost care le oferă condiţii de bunăstare, sub supravegherea sanitară veterinară şi nu vor fi dirijate către abator pentru sacrificare”, mai spun reprezentanţii autorităţii.

În data de 27 noiembrie, ANSVSA a făcut demersuri pentru contactarea proprietarul animalelor, în vederea obţinerii acceptului oficial ca animalele salvate să poată fi preluate de autorităţile române, urmând ca ulterior acestea să fie transferate către entităţi care deţin condiţiile necesare asigurării bunăstării animalelor salvate de pe nava eşuată.

Tot în acest sens, ANSVSA a transmis Organizaţiei Mondiale pentru Sănătatea Animalelor (OIE) o adresă oficială prin care solicită sprijinul Organizaţiei pentru a interveni pe lângă delegatul Arabiei Saudite, în vederea urgentării soluţionării acestei cereri.
De asemenea, se lucrează pentru identificarea soluţiilor legale, pentru a putea da curs solicitărilor reprezentanţilor asociaţiilor de protecţia a animalelor, de adopţie a animalelor salvate.

Ancheta internă dispusă de preşedintele Autorităţii în acest caz este în derulare, urmând ca în scurt timp aceasta să fie finalizată, se mai arată în comunicat.

Pe data de 24 noiembrie, Nava Queen Hind, sub pavilion Palau, încărcată cu 14.600 de oi şi având un echipaj de 22 de marinari de naţionalitate siriană, s-a scufundat parţial pe bordul drept, în portul Midia, după ce a plecat de la cheu.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata