Antonescu, neliniştit de generaţia nouă de decidenţi politici europeni şi îngrozit de atmosfera politică românească

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat miercuri, 7 mai, într-o conferinţă de presă susţinută la Focşani, că în politica actuală europeană îl nelinişteşte faptul că „generaţia nouă de decidenţi politici din marile state vestice par să uite ori să nu cunoască ceva din ceea ce a însemnat experienţa comunistă a ţărilor estice aflate acum în componenţa Uniunii Europene şi NATO”.

„Au uitat sau eludează, este doar o nelinişte, nu o constatare, câteva din valorile fundamentale în jurul cărora s-a structurat Europa şi a crescut Uniunea Europeană”, a precizat Crin Antonescu.

Liderul PNL a subliniat, în context, că Europa nu s-a construit, a crescut, s-a extins în jurul preţului la gaz, deşi acesta este foarte important din punct de vedere economic, ci în jurul unor valori care ţin de libertate şi de democraţie.

Crin Antonescu a spus că s-ar simţi „foarte liniştit” dacă liderii din noua generaţie din Germania, Franţa, Marea Britanie „ar asculta cu atenţie când cineva din România, ori din Polonia, ori din Bulgaria îşi spune punctul de vedere în probleme europene”. În acest sens, el a dat exemplu opiniile privind relaţiile ţărilor estice cu Rusia.

„De ce aş fi mai liniştit şi de ce ar trebui să fie ei mai atenţi? Pentru că nu au experienţa ţărilor noastre estice şi mă tem că, odată cu trecerea timpului, aşa cum a existat iluzia că prin încheierea războiului rece o să fie pace şi prietenie şi toate lucrurile vor merge către o convergenţă minunată, s-ar putea în mod eronat ca şi episodul comunismului, care în fond nu cuprinde în timp, cu excepţia Rusiei, decât patru-cinci decenii, să fie uitat cu tot ce a însemnat el grav pentru ţările est-europene”, a afirmat Crin Antonescu.

În ceea ce priveşte România, liderul liberalilor a spus că nu are „doar nelinişte”, ci este chiar „îngrozit de unele fapte actuale„.

Crin Antonescu a ales pentru exemplificare „convingerea etalată de unii politicieni importanţi că alegătorii pot fi prostiţi la nesfârşit cu lucruri şi fapte extrem de ieftine”.

„Adică nici măcar nişte minciuni sofisticate elaborate, creative, ci pur şi simplu lucruri foarte grosolane”, a susţinut Antonescu.

Speranţă în politica europeană îi conferă lui Crin Antonescu „apartenenţa la UE şi NATO”.

„Faptul că încet, încet vom avea mai greu, mai împiedicat un cuvânt de spus poate odată cu constituirea noului Parlament European în deciziile europene mă încredinţează că niciun efort chiar în condiţii de nelinişte politică nu trebuie înlăturat”, a adăugat preşedintele PNL.

Antonescu s-a arătat încrezător „având chiar mari speranţe că foarte mulţi români de diferite vârste şi ocupaţii profesionale, cu mai multă sau mai puţină carte, cu mai multă sau mai puţină avere, în ciuda prestaţiei submediocre pe alocuri a conducătorilor României, şi mă refer la toţi, merg înainte, creează, împing totuşi ţara asta cu toate elucubraţiile politicienilor într-o direcţie corectă”, a afirmat liderul PNL.

Crin Antonescu se află miercuri în judeţul Vrancea unde participă la reuniuni electorale în municipiul Focşani, comuna Milcov şi oraşul Panciu unde în cursul după-amiezii va participa la susţinerea candidatului PNL pentru funcţia de primar al localităţii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata