APAF ar putea prezenta la CEDO situaţia aplicării retroactive a TVA pentru tranzacţiile imobiliare

Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale consideră un abuz aplicarea retroactivă a TVA pentru tranzacţiile imobiliare efectuate de persoane fizice începând cu 2006 şi anunţă organizarea unor acţiuni de protest.

De asemenea, APAF intenţionează să prezinte situaţia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, dacă problema nu se va rezolva pe cale amiabilă cu autorităţile române, au anunţat miercuri (27 ianuarie 2010), reprezentanţii asociaţiei, într-o conferinţă de presă. „Deoarece legile în vigoare interzic declararea retroactivă pentru a aplica retroactiv TVA la tranzacţiile imobiliare efectuate de persoane fizice şi încercarea de a rezolva această problemă prin sechestru va însemna ca tot cumpărătorul final să fie afectat. Vor fi, astfel, multe procese care vor duce la blocarea justiţiei.

Dacă nu reuşim să ne înţelegem cu autorităţile statului român, vom merge la CEDO pentru a arăta că, în România, există 300.000 de evazionişti’, a declarat preşedintele APAF, Garbis Kehaiyan. Potrivit reprezentanţilor APAF, peste 10.000 de persoane fizice au făcut mai mult de cinci tranzacţii imobiliare în perioada 2006 – 2008.
Totodată, APAF subliniază că actuala mişcare prin care ANAF cere acum TVA retroactiv prezintă mai multe pericole, deoarece sistemul bancar va fi afectat puternic, pentru că majoritatea investitorilor persoane fizice din domeniul construcţiilor au credite şi leasinguri ce vor deveni imposibil de plătit.

Creditorii nu îşi vor mai putea recupera banii, atât timp cât statul pune sechestre. APAF solicită clarificarea strictă a legislaţiei fiscale şi aplicarea ei doar pentru viitor, precum şi definirea unui moment zero, real, pentru plata TVA-ului. APAF propune ca moment zero data de 1 ianuarie 2008.
„Prevederile legii nu sunt clare.

Clarificările privind taxarea trebuiau făcute la începutul elaborării actului normativ. În acest moment, piaţa nu este nici lichidă şi ne confruntăm şi cu criza financiară. Modificările în legislaţia privind aplicarea retroactivă a TVA pentru tranzacţiile imobiliare efectuate de persoane fizice începând cu 2006 au fost realizate pentru a fi aplicate de la 1 ianuarie 2010. În acest mod, nu pot fi înregistrate rezultate eficiente pentru buget.

Tăcerea pentru o perioadă de cinci ani ni se pare condamnabilă’, a afirmat Gabriel Biriş, partener al firmei de avocatură şi consultanţă fiscală Biriş Goran. În acest sens, Comisariatul pentru Societatea Civilă intenţionează să iniţieze o comisie de dialog social în cadrul Ministerului Finanţelor Publice pentru rezolvarea acestei situaţii.
„Dorim să iniţiem o comisie de dialog social în cadrul Ministerului Finanţelor.

Vom insista în acest sens. Totodată, trebuie să ajungem în comisiile din parlament‘, a menţionat secretarul general al Comisariatului pentru Societatea Civilă, Samuel Valeri. Potrivit dezvoltatorului imobiliar Mihai Negru, o problemă o reprezintă şi penalizările ce trebuie plătite la stat în urma perceperii retroactive de TVA.
„Eu trebuie să restitui 2 milioane lei statului, iar penalizările sunt de 3 milioane lei.
Bunurile sunt sub sechestru. Ar fi fost mai avantajos şi pentru dezvoltatori dacă prevederea privind plata de TVA era introdusă la timp, în condiţiile în care piaţa o permitea’, a afirmat acesta.

Investitorii persoane fizice care în anii 2004, 2005 şi/sau 2006 au tranzacţionat pe piaţa imobiliară din România vânzând mai mult de un teren sau un apartament şi care acum sunt obligaţi abuziv de statul român să plătească TVA-ul aferent tranzacţiilor au constituit Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF).
Membrii APAF solicită Ministerului Finanţelor Publice explicaţii privind aplicarea Codului Fiscal şi a Legii 345/2002 în baza cărora, după opt ani de tăcere, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a hotărât că numai anumite persoane (cele stabilite de inspectorii fiscali) au avut continuitate în vânzarea de imobile şi le solicită retroactiv TVA începând din 2006.

De asemenea, APAF susţine că, prin aplicarea ultimei forme a legislaţiei în sector, corupţia va creşte, întrucât inspectorii fiscali nu pot controla toate persoanele fizice care în România boom-ului imobiliar au realizat activitate economică cu caracter de continuitate şi au vândut imobile cu o valoare mai mare de 35.000 de euro sau au realizat mai mult de două vânzări, în condiţiile în care numărul acestora depăşeşte 100.000 de persoane.

Citește și
1 Comentariu
  1. mihai negru spune

    Sfatuiesc pe toti cei care sunt controlati abuziv, in ton cu noul curent politic, curent ce pare ca vine de la Cotroceni, sa faca plangere penala impotriva inspectorilor fiscali, in cazul in care avocatii dvstra considera ca va sunt lezate drepturile.
    In campania ” nu mai stati capra ” trebuie sa aratam in fine ca ne-am saturat de aceste abuzuri pe care guvernantii nostrii, alesii nostri le fac la drum de seara. Sunt disperati ca nu mai au bani la buget si inventeaza taxe si impozite pentru a salva pe termen scurt, scaunul cu greu platit, scaun in care au investit si inca nu si-au recuperat investitia. Unde mai pui ca trebuie sa faca si profit.
    Capul plecat sabia nu-l taie ? Asa o fi, dar sigur faci discopatie si hemoroizi.
    Profilaxia impotriva abuzurilor statului este o atitudine morala, atitudine care trebuie sa se reflecte din vorba, condeiul si unitatea noastra.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata