APAPR: Pilonul II ar fi definitiv distrus de reducerea contribuţiei la 0,5 %

Pilonul II ar fi definitiv distrus de aplicarea propunerii vizând tăierea a două procente din contribuţia virată la acest fond de pensii private şi ar echivala cu o naţionalizare a acestora din urmă, a declarat preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), Crinu Andănuţ, într-un comunicat transmis luni, 31 mai.

Guvernul României încă nu a renunţat la ideea reducerii de la 2,5 la 0,5 % a contribuţiei virate către Pilonul II de pensii private obligatorii, plănuind astfel să naţionalizeze Pilonul II, acuză preşedintele APAPR, care explică faptul că măsura ar genera viitorilor pensionari noi pierderi, de sute de milioane de euro, precum şi reducerea de pensiilor private obligatorii de până la 30-40 la sută, faţă de nivelul la care s-ar fi ajuns dacă legea ar fi fost respectată.

Printr-o nouă afectare a Pilonului II, Guvernul ar reuşi să taie şi pensiile celor care încă nu sunt pensionari, încercându-se amputarea viitorului a cinci milioane de contributori’, se arată în comunicat.

Intenţia de a reduce de la 2,5 la 0,5 la sută contribuţia virată în 2010 de stat la Pilonul II de pensii private obligatorii vine după ce în 2009 valoarea contribuţiei a nu a fost crescută de autorităţile române, conform legii, de la 2 la 2,5 la sută. Prin aceasta măsură, afirmă APAPR, cei cinci milioane de contributori au pierdut deja 200 de milioane de euro în 2009 şi 2010, iar măsura le va produce în continuare pierderi de încă 800 de milioane de euro, până în 2017.

‘Tăierea a două procente din contribuţia virată la Pilonul II ar ‘economisi’ statului, în 2010, doar 660 de milioane de lei, adică 1,4 la sută din deficitul total’, estimează preşedintele APAPR.

O asemenea măsură ar fi cu atât mai gravă cu cât Pilonul II de pensii private obligatorii reprezintă singura şansă de economisire pentru o mare parte a populaţiei, se arată în comunicatul APAPR, care precizează că 50 la sută din familiile din România nu reuşesc să economisească absolut deloc, conform unui studiu prezentat de Banca Naţională a României în septembrie 2009, iar procentul urcă la 67 la sută din populaţia urbană a României (studiu IRSOP pentru BCR Banca pentru Locuinţe, prezentat în septembrie 2009).

Scăderea cu un punct procentual a contribuţiei duce la scăderea pensiei cu 30 la sută în 30 de ani, iar jumătate din pensia privată provine din contribuţiile virate din prima treime a perioadei de cotizare, spune APAPR.

Fondurile de pensii obligatorii din România au un randament de 18 %, după doi ani de funcţionare, ceea ce înseamnă cu mult peste rata inflaţiei de circa 5 %.

Cu toate acestea, fondurile de pensii private obligatorii din România au active care nu reprezintă decât unu la sută din PIB, în timp ce în statele europene dezvoltate ele reprezintă 80-120 la sută din PIB, iar în cele Central şi Est Europene, ponderea activelor fondurilor de pensii private în PIB ajunge la 10-12 la sută.

Faţă de această situaţie, APAPR propune Guvernului României să solicite Eurostat, Comisiei Europene şi FMI ca toate contribuţiile virate către Pilonul II de pensii private să fie exceptate de la calculul deficitului bugetar, conform practicilor europene şi internaţionale.

De asemenea, APAPR propune finanţarea deficitului bugetar temporar creat de Pilonul II prin emisiuni de titluri de stat pe termen lung (10-15 ani) şi din veniturile din privatizarea companiilor unde statul mai deţine încă pachete de acţiuni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata