APIA: Plăţile neîncasate de 9.761 de fermieri au fost achitate până la 30 mai

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) a finalizat, la 30 mai, plățile pentru un număr de 9.761 beneficiari, potrivit Legii 48/ 2014 privind unele măsuri referitoare la plățile naționale directe complementare în sectorul zootehnic.

Un comunicat al APIA, remis marți , arată că sumele reprezintă primele beneficiarilor plăților naționale directe complementare în sectorul zootehnic pe care aceștia nu le-au încasat sau au fost nevoiți să le restituie ca urmare a titlurilor de creanță pentru punerea în aplicare a deciziilor emise de camerele de conturi județene și a municipiului București în cadrul unei misiuni de audit a Curții de Conturi. De prevederile Legii nr. 48/ 2014 beneficiază, pe lângă fermierii deja plătiți, și cei care au avut procese verbale de constatare debit (titluri de creanță) care sunt anulate prin efectul legii.

‘Am promis că rezolvăm această situație dificilă și ne-am ținut de cuvânt. Iată că în doi ani de zile am reușit să reintrăm în normalitate — fermierii vor fi scutiți de returnarea subvenției primite în perioada 2007-2010, iar cei care au plătit deja banii către APIA îi vor primi înapoi’, a declarat viceprim-ministrul Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Plata sumelor prevăzute în Legea 48/ 2014 se realizează până la data de 31 decembrie 2014, iar sumele necesare aplicării prevederilor prezentei legi, în cuantum de 26,877 milioane lei, se asigură în limita prevederilor bugetare ale Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2014.

Potrivit unor acte normative, în perioada 2007-2010, subvențiile primite de la Uniunea Europeană erau condiționate de inexistența datoriilor la bugetul de stat. Fermierii crescători de animale erau obligați, pentru a putea intra în posesia subvenției, să scrie o declarație pe propria răspundere că nu au datorii restante la bugetul de stat și/ sau la bugetul local, la data solicitării primelor. În urma unui audit al Curții de Conturi la APIA a reieșit faptul că mulți fermieri aveau datorii la stat. Prin urmare, ei ar fi trebuit să returneze subvenția primită de la APIA, totodată fiindu-le interzis să mai primească subvenții de la Uniunea Europeană pe o perioadă de trei ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata