Apiterapia românească, tot mai căutată în exterior. „Românii, însă, au uitat de propolis după ce au dat de aspirina Bayer”

– Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură a investit, din anul 2000, peste 600.000 de dolari într-o nouă hală de producţie a medicamentelor de uz uman şi a suplimentelor nutritive, care nu a putut fi, însă, finalizată, deoarece ICDA nu a putut accesa nici un ajutor de la stat, a afirmat, marţi, directorul general al institutului, Cristina Mateescu.

 

De asemenea, alţi aproape 600.000 de dolari au fost folosiţi pentru înfiinţarea unui nou laborator pentru produsele cosmetice ce au la bază produsele apicole.

„Avem o cerere însemnată, la nivel internaţional, de produse apicole pentru hrană şi sănătate, pentru medicamentele de uz uman şi veterinar, pentru suplimente nutritive, dar şi pentru material genetic din ferma institutului. Principalele ţări cu care avem contracte sunt Franţa, Japonia, statele din Orientul Apropiat şi cele din Golful Persic.

Din surse proprii am dezvoltat şi un nou laborator pentru produse cosmetice care au la bază produsele apicole, o investiţie de circa 600.000 dolari, la fel ca cea pentru suplimentele nutritive. Sperăm să găsim fondurile necesare, probabil tot din resurse proprii, pentru finalizarea, până la începutul anului viitor, a ambelor investiţii. Dar mai trebuie să educăm românii că produsele noastre, deşi mai ieftine, sunt calitativ superioare multora din cele venite din alte ţări‘, a declarat Cristina Mateescu.

România este una dintre primele ţări care a dezvoltat apiterapia – utilizarea produselor stupului pentru sănătatea omului. Un spectru larg de medicamente aprobate de Ministerul Sănătăţii, în special cele bazate pe propolis şi venin de albine, au fost elaborate la Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultură şi au devenit cunoscute în întreaga lume.

„Din păcate, românii au uitat de propolis după ce au dat de aspirina Bayer. Adică au uitat să se folosească de produsele noastre naturale, în timp ce tot mai mulţi străini le cer. Preferă (românii – n.r.) produsele italieneşti, mai frumos ambalate, de exemplu, în locul celor care au scris istoria reală a apiterapiei. Franţa este una din ţările foarte interesate de materialul nostru genetic şi care doreşte să facem cercetări împreună. În 2009, Institutul a avut o producţie de circa 60.000 lei, pe care sperăm să o depăşim în 2010″, a spus Cristina Mateescu.

Produsele apiterapeutice obţinute în cadrul ICDA sunt folosite cu bune rezultate în multe afecţiuni precum cele hepatice, gastrointestinale, giardioze, afecţiuni ale căilor respiratorii, ale aparatului circulator, reumatologice, oftalmologice, urologice, dermatologice, boli de nutriţie şi în stomatologie.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata