Aproape toate agenţiile de pariuri îşi vor opri activitatea, începând de marţi, 8 iunie

Aproape toate casele de pariuri din România îşi vor opri activitatea începând de marţi, 8 iunie, ca formă de protest faţă de eliminarea plafonului neimpozabil pentru veniturile din jocuri de noroc, informează Alianţa Confederaţiilor Patronale din România.

Potrivit sursei citate, eliminarea plafonului neimpozabil la veniturile din jocurile de noroc ar produce o pierdere lunară directă bugetului de stat de circa 2,4 milioane de lei, prin scăderea cifrei de afaceri a companiilor din domeniu, ce se va reflecta în diminuarea impozitelor plătite către stat.

În acest sens, 1.455 de agenţi de pariuri, reprezentând 96,7 % din totalul celor aflaţi în România, îşi vor opri activitatea din data de 8 iunie.

Estimările specialiştilor arată că sumele adiţionale care vor fi colectate prin impunerea procentului de 25 la sută tuturor câştigurilor obţinute din jocuri de noroc va fi de aproximativ 1,7 milioane lei, în timp ce pierderea lunară generată de scăderea cifrei de afaceri asupra impozitelor şi taxelor directe va fi de peste 4,1 milioane de lei. Aşadar, măsura propusă ar produce o pierdere lunară directă bugetului de stat de aproximativ 2,4 milioane lei.

Confederaţiile patronale susţin că, indirect, măsura eliminării pragului de neimpozitare a veniturilor obţinute din jocuri de noroc va avea şi alte efecte economice asupra forţei de muncă şi achiziţiilor de bunuri şi servicii.

„Companiile private de pariuri au peste 4.000 de angajaţi din care, în condiţiile eliminării pragului de neimpozitare a veniturilor obţinute din jocuri de noroc, cel puţin jumătate şi-ar pierde locurile de muncă. Pentru pierderile generate de desfiinţarea a peste 2.000 de locuri de muncă, impozitele şi contribuţiile sociale lunare aferente sunt estimate la minimum 1,5 milioane de lei.

Mai există o scădere a cheltuielilor operaţionale (achiziţiilor de bunuri şi servicii, inclusiv chirii) şi, implicit, reducerea cu peste un milion de lei lunar a TVA-ului aferent, ca urmare a reducerii activităţii. La toate acestea se adaugă cheltuielile suplimentare produse statului român prin creşterea şomajului, dar şi stoparea investiţiilor în curs de derulare’, a declarat purtătorul de cuvânt al ACPR, Dan Matei Agathon.

Conform ACPR, măsura eliminării pragului de neimpozitare va genera pierderi atât bugetului de stat consolidat, cât şi bugetului asigurărilor sociale de minimum 4,9 milioane de lei lunar.

„În afară de pierderile directe către buget, printre efectele acestei măsuri vor fi şi migrarea masivă a jucătorilor către piaţa online şi redirecţionarea taxelor către alte state, datorită faptului că firmele respective nu sunt înregistrate şi autorizate în România, ‘resuscitarea’ pieţei negre a pariurilor sportive asociată în mod direct cu criminalitatea organizată, care va găsi o nouă sursă de finanţare a activităţilor ilegale şi ieşirea de pe piaţă a companiilor multinaţionale care au cristalizat şi credibilizat piaţa pariurilor sportive”, se menţionează în comunicatul ACPR.

O măsură similară de eliminare a plafonului neimpozabil a fost adoptată în 2005, aplicabilă începând cu 1 ianuarie 2005, iar consecinţa imediată a acestei măsuri a fost înregistrarea de către organizatorii de pariuri a unei scăderi a încasărilor medii per agenţie de 47,5 la sută, ceea ce a determinat un proces accelerat de închidere a agenţiilor de pariuri, care, anterior, erau neprofitabile sau cu profit redus.

Ulterior, patru luni mai târziu, pierderile bugetului de stat generate de scăderea dramatică a cifrei de afaceri a companiilor de pariuri au fost mai mari decât sumele colectate în plus prin impozitele reţinute la sursă, astfel încât s-a revenit asupra măsurii de eliminare a pragului de neimpozitare.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata