Aproximativ 5% din populaţia ţării se confruntă cu alergii la polen

Un procent de 5% din populaţia României se confruntă, odată cu venirea primăverii, cu debutul simptomelor de polinoză, a declarat dr. Adriana Camuescu, specialist alergolog şi imunolog.

”Alergia la polenuri (polinoza) apare ca rezultat al unui răspuns exagerat al organismului la alergenii conţinuţi în granulele de polen, răspuns ce este condiţionat genetic şi este amplificat prin expunerea la factori externi: infecţii, poluare de interior sau de exterior”, a explicat medicul.

Consecinţa acestui răspuns este inflamaţia mucoasei nazale conjunctivale sau bronşice, ce determină apariţia simptomelor de rinoconjunctivită: rinoree (secreţii nazale apoase), mâncărime nazală, strănut, nas înfundat, lăcrimare, mâncărime şi înroşire a ochilor) şi astm bronşic (greutate în respiraţie, tuse, respiraţie şuierătoare).

Responsabile pentru apariţia acestor afecţiuni sunt polenurile din trei mari familii de plante: arbori, graminee-cereale şi ierburi. În ţara noastră, cea mai frecvent întâlnită alergie este cea la polenul cerealelor (grâu, ovăz, secară porumb) şi a rudelor lor sălbatice (gramineele).

alergiimedicinasanatate
Comentarii (0)
Adaugă comentariu