Arabia Saudită ridică restricțiile de călătorie pentru femei

Arabia Saudită ridică restricțiile de călătorie asupra femeilor și le-a acordat un control mai mare asupra problemelor familiale, erodând în continuare un sistem de tutelă masculin puternic criticat înr-un moment de control intens în ceea ce priveşte drepturile omului, potrivit Reuters.

O serie de decrete regale publicate vineri în Monitorul Oficial prevăd că oricărui cetățean din Arabia Saudită care solicită un pașaport trebuie să îi fie eliberat acest lucru și că orice persoană de peste 21 de ani nu are nevoie de permisiunea de a călători.

Modificările aduse regulamentărilor acordă, de asemenea, femeilor, pentru prima dată, dreptul de a înregistra nașterea unui copil, căsătoria sau divorțul și să i se elibereze documente oficiale ale familiei și să fie eligibile ca tutore pentru copiii minori.

Riyadul a îndurat de multă vreme cenzura internațională în privinţa statutului femeilor, despre care grupurile pentru drepturile omului spun că sunt deseori tratate ca cetățeni de mâna a doua în conformitate cu regulile care le impun să obțină consimțământul unui tutore bărbat pentru decizii importante de-a lungul întregii vieți, indiferent de vârstă.

Muna AbuSulayman, un important influencer saudit și fostă gazdă a unui talkshow, a utilizat reţeaua socială Twitter împreună cu mii de femei saudite pentru a sărbători ceea ce mulți au descris ca o nouă eră.

„O generație care crește complet liberă și egală cu frații lor”, a spus ea, referindu-se la libertatea de a călători.

Prințul moștenitor al regatului, Mohammed bin Salman, a ușurat restricțiile sociale, cum ar fi anularea interdicției femeilor de a avea permis de conducere anul trecut, ca parte a unei presiuni pentru deschiderea regatului conservator musulman și transformarea economiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata