Arad: „Banca de gene – Colecţia de seminţe Macea”, proiect de cercetare demarat de UVVG

Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” Arad a demarat Proiectul intitulat „Banca de gene – Colecția de semințe Macea”, având o valoare totală de 950.000 de euro și beneficiind de finanțare europeană, inițiativa având un rol foarte important în conservarea speciilor de plante din această zonă a țării.

‘Practic, în pavilionul Castelului Macea este în curs de amenajare ‘Colecția de semințe Macea’, o inițiativă materializată prin proiectul intitulat ‘Cooperare transfrontalieră pentru protejarea și promovarea diversității plantelor’ — Pro-Plants, cod HURO/1101/119/1.3.1. Proiectul beneficiază de finanțare prin Programul de Cooperare Transfrontalieră Ungaria-România 2007-2013, având o valoare totală de 950.000 euro. Parteneri în cadrul proiectului sunt UVVG Arad — prin Grădina Botanică Universitară ‘Pavel Covaci’ din Macea, Universitatea ‘Corvinus’ din Budapesta și, respectiv, Administrația Arboretumului din Szarvas’, a declarat marți, prof univ dr Aurel Ardelean, președintele UVVG AraD.

Potrivit acestuia, inițiativa este unică pentru vestul țării, deoarece în România nu mai există decât la Bacău o Bancă de gene, adică o colecție care să adune mostre de semințe din specii răspândite pe tot cuprinsul țării, și anume la Bacău. Iar dacă în cazul Băncii de gene de la Bacău, statul nu își dă în momentul de față interesul să o finanțeze și să o îngrijească, inițiativa de la Macea este una privată și promite că va crește, urmând să fie susținută cu interes de către UVVG Arad.

‘În cadrul institutului denumit ‘Colecția de semințe Macea’ se vor organiza în fapt mai multe secții, cu funcționalități distincte și complementare’, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean.

Prima funcție va fi aceea de dezvoltare a colecției de semințe în sine, cu laboratoare de selecție a semințelor și pregătire pentru păstrare a mostrelor, germinatoare și spații de depozitare pentru mostrele de semințe.

A doua funcție, foarte importantă pentru cercetare, educația elevilor și studenților cât și pentru promovarea activității de conservare a plantelor, va fi cea de herbar, unde vor fi pregătite și se va asigura conservarea pentru câteva mii de specii de plante din flora spontană și cultivată.

‘În cadrul proiectului ‘Pro-Plants’ au fost deja prelevate și pregătite mostre pentru peste 800 de specii și plante de herbar, pentru același număr de specii de plante. Vor fi amenajate spații cu funcție de muzeu botanic, care vor putea fi vizionate de către publicul larg care vizitează de-a lungul întregului an grădina botanică. Elevii și studenții vor putea desfășura aici lecții practice de identificare a speciilor de plante, pregătire a mostrelor de semințe, pregătirea specimenelor pentru erborizarea, astfel încât prin contactul nemijlocit cu plantele și practicile de conservare a acestora, să conștientizeze importanța conservării naturii, să îndrăgească plantele și ă transmită și altora pasiunea pentru frumos și natură’, a precizat prof.univ.dr. Aurel Ardelean.

Dacă aparatura și mobilierul necesare pentru realizarea ‘Colecției de semințe Macea’ sunt achiziționate din fonduri europene, amenajarea efectivă a spațiului este asigurată din fonduri proprii, de către UVVG Arad, arătând interesul acesteia de a se implica atât în conservarea efectivă a patrimoniului natural local și regional, cât și în educarea tinerilor și promovarea bunelor practici de mediu.

În incinta castelului se va amenaja șio bibliotecă modernă, dotată cu calculatoare și alte anexe specifice, cu posibilități de informare asupra bibliografiei în mai multe limbi, unde studenții se vor putea documenta în timpul practicii efectuate.

‘Dorim ca prin aceste amenajări,să putem oferi studenților, la data de 1 octombrie, cele mai bune condiții pentru studiu și pentru petrecerea timpului liber, având în vedere că atât Castelul de la Macea, cât și Grădina Botanică ‘Pavel Covaci’, sunt obiective de bază ale proiectului educațional pe care îl desfășurăm în cadrul UVVG. Valoare totală a proiectului este de 1,6 milioane euro, sumă din care se vor achiziționa și microscoape, vitrine, mobilier, astfel încât vechiul castel să aibă o înfățișare nouă începând cu toamna acestui an’, a conchis președintele UVVG Arad. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata