ARB: Implementarea principiilor European Banking Industry Committee, aplicate în 2010

Implementarea tuturor principiilor enuntate de European Banking Industry Committee (EBIC) nu poate avea loc in România decât in cursul anului 2010, potrivit unui comunicat al Asociatiei Române a Bancilor (ARB).

Comisia Europeana a solicitat comunitatii bancare europene sa dezvolte o solutie de autoreglementare pentru a facilita mobilitatea conturilor bancare ale clientilor in cadrul statelor membre ale Uniunii Europene.  Principiile comune privind mobilitatea contului, elaborate si aprobate in noiembrie 2008 de catre EBIC reprezinta o initiativa de autoreglementare a activitatii comunitatii bancare si nu un act normativ.

Potrivit ARB, având in vedere ca solutia trebuie sa acopere eterogenitatea procedurilor nationale actuale, EBIC a incercat sa se asigure ca solutia identificata este compatibila cu practicile nationale, tinând cont atât de constrângerile legale cât si cele de ordin tehnic.
La solicitarea Federatiei Bancare Europene, Asociatia Româna a Bancilor a facut cunoscut faptul ca in prezent comunitatea bancara din România analizeaza modalitatile de armonizare a procedurilor proprii ale bancilor si de elaborare a unei Conventii interbancare in spiritul principiilor comune privind mobilitatea contului, elaborate de EBIC.

Lucrarile se deruleaza in cadrul unui Grup de lucru care are in vedere inclusiv reglementarile nationale privind protectia consumatorului. Dupa elaborarea metodologiei si a textului Conventiei, acestea vor fi supuse spre aprobare Adunarii Generale a Asociatiei Române a Bancilor care va stabili si data intrarii in vigoare.
În România, bancile opereaza la cererea clientilor, transferul conturilor la alte banci si nu solicita taxe suplimentare, dar nu exista inca un mecanism prin care banca de la care clientul pleaca (banca veche) si banca la care clientul isi deschide contul (banca noua) sa schimbe electronic informatii pentru derularea in mod curs iv a tuturor operatiunilor care sosesc la banca veche dupa mutarea contului la banca noua.

De asemenea, in prezent operatiunile bancare ale clientilor trebuie, conform reglementarilor in vigoare, sa se deruleze prin conturi curente de unde rezulta ca nu poti avea conturi de credite de exemplu, fara a avea si un cont curent, la aceiasi banca, conform ARB. ARB a constituit un Grup de Lucru pentru ca principiile EBIC privind mobilitatea contului sa poata fi aplicata in totalitate si in România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata