Argentina refuză evaluările FMI de peste şase ani

Argentina refuză de peste şase ani evaluările economice pe care Fondul Monetar Internaţional (FMI) le efectuează anual în ţările membre, a informat vineri instituţia financiară, potrivit AFP.

Consiliul de Administraţie al Fondului, care reprezintă cele 188 de state membre, a primit un ‘raport neoficial’ despre situaţia economică din Argentina, a anunţat FMI într-un comunicat în care precizează că evaluarea corespunzătoare a acestei ţări cunoaşte o ‘întârziere de 76 de luni’.

Argentina, care consideră că Fondul este în parte responsabil de falimentul ţării în 2001, întreţine relaţii tensionate cu instituţia şi refuză ca echipe ale FMI să evalueze în detaliu politica sa economică.

Fondul Monetar Internaţional nu prevede sancţiuni pentru ţările care refuză să se supună evaluărilor sale anuale, numite ‘articolul IV’ în jargonul instituţiei. Cu începere din 2012 însă, el dă publicităţii comunicate în care se referă la ţările cu mai multe luni de întârziere, cum sunt Venezuela, Madagascarul ori Somalia.

Pe de altă parte, Argentina se află în colimatorul Fondului care o acuză că falsifică datele statistice privind inflaţia şi Produsul Intern Brut pentru a ascunde deteriorarea situaţiei economice din ţară.

În februarie 2013, instituţia financiară a angajat o procedură de sancţiuni împotriva acestei ţări, care poate merge până la excluderea din Fond, pentru a determina autorităţile de la Buenos Aires să amelioreze credibilitatea statisticilor prezentate.

După ce i-a acordat un nou termen în decembrie, Fondul Monetar Internaţional a ‘luat act’ de lansarea în februarie a unui nou instrument de măsurare a inflaţiei din Argentina. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata