Argeş: Nereguli constatate la zeci de unităţi de servire a mesei pentru elevi şi preşcolari

Numeroase nereguli au fost constatate în urma controalelor efectuate în ultimele săptămâni la unităţile de servire a mesei pentru elevi şi preşcolari din Argeş, fiind aplicate zeci de amenzi şi avertismente, iar în două cazuri activitatea fiind suspendată, a anunţat, marţi, prefectul Cristian Soare.

Acţiunile de control, la care au participat reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP), Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA), Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM), Oficiul Judeţean pentru Protecţia Consumatorului (OJPC) şi ai Inspectoratului Școlar Judeţean (ISJ), au fost dispuse după ce zeci de elevi de la programul after-school al Școlii „I.L. Caragiale” din Piteşti au fost internaţi cu probleme digestive provocate de alimentele consumate la cantina care deservea unitatea de învăţământ.

„Au verificat şcoli, cantine, grădiniţe, licee, firme de catering, Au fost aplicate 19 sancţiuni contravenţionale, amenzile totalizând 65 000 de lei, precum şi 33 de sancţiuni cu avertisment. În două cazuri, la Școala ‘I.L. Caragiale’ din Piteşti şi Unitatea de Îngrijire Copii din Câmpulung Muscel, a fost suspendată activitatea”, a declarat prefectul.

De asemenea, la cantina Direcţiei Judeţene de Tineret şi Sport (DJTS) de la Școala Ion Minulescu din Piteşti au fost găsite produse din carne cu termenul de valabilitate expirat, care au fost retrase de la consum.

Alte nereguli constatate se referă la lipsa triajului personalului, servirea mesei în sălile de clasă, autorizaţii sanitare de funcţionare incomplete, lipsa personalului calificat sau lipsa avizelor pentru meniul servit elevilor.

„Controalele vor continua şi în zilele următoare la toate cele o sută de unităţi (…), pentru că sunt probleme şi ne interesează pe toţi ca ceea ce mănâncă elevii să fie sigur. S-au constatat deja o serie de deficienţe cu precădere în zona agenţilor economici care prestează activităţi da catering”, a mai spus Cristian Soare.

Peste 40 de copii care prezentau simptome de toxiinfecţie alimentară, toţi elevi ai Școlii ‘I.L. Caragiale”, înscrişi într-un program de tip after-school, s-au prezentat la începutul lunii martie la unităţile medicale din Piteşti după ce au mâncat la cantina care deserveşte unitatea de învăţământ, la o parte dintre pacienţi fiind confirmată prezenţa adenovirusului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata