Armele şi câinii poliţiştilor i-au fascinat pe copiii prezenţi la Ziua Poliţiei Române

Peste 600 de copii au vizitat miercuri standurile expoziției cu tehnică, amenajată în incinta unui mall din București, unde a fost sărbătorită Ziua Poliției Române, cei mici fiind impresionați cel mai mult de câinii polițiști și armele din dotarea efectivelor.

Evenimentul a marcat aniversarea a 193 de ani de la atestarea documentară a Poliției Române Moderne.

„Am ales acest loc pentru a fi ușor accesibil și copiilor. Ei reprezintă generația de mâine. Vrem să facem și educație și prevenire. Ne bucurăm să fie alături de noi, că vrem să ne uităm în spate și să avem viitorul asigurat. Copiii pot vedea motociclete, cunoscutele bombardiere, Spiderele, aparatele din dotarea serviciul criminalistic și așa pot afla cum se ridică o urmă și care este drumul ei, că așa putem ajunge la autorul unei infracțiuni, demonstrații canine, de autoapărare. Serviciul Prevenire își prezintă programele pe care deja le susține în școli, a organizat concursuri, cei mici desenează, își confecționează o șapcă de polițist. De asemenea, beneficiem de sprijinul unui artist care le face micuților baloane în diverse forme, în special de arme”, a declarat  comisar șef Diana Sarca, de la Serviciul de Presă al Poliției Capitalei.

Vlad Bigan, de 9 ani, a spus că venit la eveniment ca să vadă „puștile polițiștilor”. „Îmi place, am tras cu pușca și m-am jucat cu câinele polițist. Este prima oară când văd așa ceva”, a spus copilul.

Un agent de la Serviciul de Acțiuni Speciale București a povestit că programul zilnic al unui polițist începe de fiecare dată cu exercițiile fizice și pregătirea tactică. „Am ales să fiu polițist din pasiune. Răspunsul ar fi că lupt pentru colegii mei. O zi perfectă este când băiatul rău este căzut jos. (…) Copiii sunt pasionați de arme că se uită mult la filme. Trebuie să existe însă mult discernământ asupra unei acțiuni. Aș dori să ies la pensie și să nu folosesc arma în situații reale”, a precizat el.

De Ziua Poliției Române a fost prezentat pentru public laboratorul mobil, folosit de Serviciul Criminalistic pentru realizarea cercetării eficiente la locul comiterii infracțiunilor, cu tehnica foto-video digitală, precum și trusele specializate și echipamentele necesare descoperirii tuturor tipurilor de categorii de urme existente în câmpul infracțional, specialiștii explicându-le în cadrul evenimentului tuturor doritorilor detalii legate de realizarea portretelor robot. De asemenea, polițiștii au prezentat „roboțelul pirotehnic”, un dispozitiv performant de detectare a explozivilor și de dezamorsare a bombelor, folosit de către Detașamentul Pirotehnic, precum și armamentul luptătorilor SAS, care vor ilustra și proceduri de autoapărare.

Brigada Rutieră a expus două motociclete și un bombardier (triciclu Spider) pentru a demonstra manevrele pe care le execută zi de zi, iar din cadrul Serviciului de Poliție Canină cinci cupluri chinotehnice — alcătuite din polițist-conductor și câine — au efectuat demonstrații ce implică exerciții de dresaj și detectarea stupefiantelor și a tutunului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata