Artiştii-salariaţi scapă de „birul” pentru pensii

– Deşi a modificat proiectul legii unitare a pensiilor astfel încât toţi cei care obţin venituri din drepturi de autor, din contracte civile şi de colaborare să fie obligaţi să contribuie la asigurările sociale, ministrul muncii, Mihai Şeitan, şi-a nuanţat  propunerea: „E vorba despre drepturile exclusive de autor, despre creatorii care fac cărţi sau spectacole. Nu e vorba şi despre cei care au şi contracte de muncă”.

– Şeitan a adăugat că măsura ar putea fi pusă în practică abia din 2011, odată cu aplicarea legii pensiilor, relatează Evenimentul Zilei

.
Explicaţia ministrului a fost susţinută şi în scris de reprezentanţii Cabinetului său: „Propunerea, aşa cum s-a discutat ea până acum, îi vizează doar pe cei care nu au nicio altă formă de contract de muncă”.

Adică, pe cei care, „în prezent, nu sunt asiguraţi în niciun fel şi nu pot beneficia de pensie la finalul activităţii profesionale”. Conform legii, aceştia sunt obligaţi să contribuie la sistemul asigurărilor sociale, la fel ca orice român care obţine venituri dintr-o activitate profesională, au adaugat oficialii Ministerului Muncii.

La final, ministrul Şeitan a ţinut să precizeze că măsura „este doar o propunere, care urmează să fie discutată atât în guvern, cât şi cu sindicatele şi patronatele din domeniile vizate”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata