Asigurare auto mai scumpă pentru românii din Italia, din cauza „riscului etnic”

Asigurarea auto obligatorie făcută de unele companii din Italia costă mai mult cu circa un sfert pentru români sau alte naţionalităţi de imigranţi din Peninsulă cum ar fi marocanii din cauza aşa-zisului „risc etnic”, în condiţiile în care alte categorii de străini cum ar fi americanii, francezii şi germanii plătesc asigurări la acelaşi nivel cu italienii, informează un articol publicat luni de cotidianul La Repubblica.

„Noi facem mai multe incidente auto sau suntem consideraţi un popor de pungaşi?”, se întreabă polemic Ana, angajată ca ospătăriţă într-un bar din regiunea Puglia, relatează articolul intitulat „Eşti român? Asigurarea auto te costă mai mult”.
Ana povesteşte că în acest an a constatat că suma plătită pentru asigurarea auto făcută la compania Carige i-a fost mărită cu 250 de euro, iar agentul de asigurări i-a explicat că, fiind româncă, pentru anumiţi străini este prevăzut un fel de „risc de naţionalitate”, iar dacă ar fi fost de origine franceză sau germană nu i-ar fi fost operată mărirea poliţei auto.

Acest tip de „tarifuri etnice” sunt însă aplicate de compania Carige pe tot teritoriul Italiei, nu doar în regiunea Puglia, filiala unde este înscrisă Ana nefăcând altceva decât să aplice politica internă a companiei menţionate.
În urma unei verificări online făcută pe site-ul companiei, introducându-se caracteristicile bărbat italian, cu rezidenţă la Roma, născut în 1973, angajat în sectorul privat, maşina înmatriculată în anul 2000, pe benzină etc., rezultă o taxă anuală de asigurare de 1.962 de euro, însă dacă se schimbă numai cetăţenia trecându-se român, păstrându-se celelalte coordonate, valoarea poliţei anuale creşte la 2.257 de euro.

Iar acesta nu este un caz izolat, Carige nefiind singura companie de asigurări care aplică „riscul etnic” pentru români. O verificare la Zurich Connect arată că un proprietar auto român sau marocan ar plăti o poliţă de 1.250 de euro spre deosebire de cea de 1.040 de euro solicitată unui client fictiv, cu aceleaşi coordonate, singura variaţie fiind cetăţenia italiană sau americană. Acest „risc etnic” nu este însă calculat de alte companii de asigurări de pe piaţa italiană cum ar fi Milano Assicurazioni sau Genialloyd.

La Repubblica se întreabă dacă aceste poliţe cu tarife diferenţiate etnic sunt legale. Asociaţia naţională a companiilor de asigurări (Ania) răspunde că nu are şi nici nu poate solicita membrilor săi criteriile de personalizare a poliţelor de asigurare auto obligatorie. Iar agenţia Isvap, care are sarcina instituţională de a supraveghea asupra pieţei asigurărilor, preferă să nu răspundă întrebată fiind despre această problemă.

În baza legislaţiei actuale, fiecare companie de asigurări are dreptul să-şi stabilească şi să-şi aplice propriile criterii de tarifare, având doar obligaţia să depună la Isvap listele de tarife, precizează Ivano Daelli de la asociaţia de protecţie a consumatorilor Altroconsumo. „Companiile pot deci şi să aplice tarife diferite în funcţie de naţionalitatea clientului, considerând că unele presupun un risc mai mare.

Clientul poate doar să se bazeze pe concurenţa liberă de pe piaţă”, explică Daelli. Pe de altă parte, avocatul Marco Paggi de la Asociaţia de studii juridice ale imigraţiei vorbeşte însă despre „o gravă inegalitate”, invocând articolul 43 al legii unice privind imigraţia care reţine discriminatoriu accesul diferenţiat la un serviciu doar în baza naţionalităţii solicitantului. De asemenea, şi preşedintele Asociaţiei Românilor din Italia, Eugen Terteleac, consideră că trebuie eliminată această „evidentă inegalitate”, mai menţionează sursa citată.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata