Asistenta de la Maternitatea Giuleşti, arestată pentru 29 de zile

42

Magistraţii Judecătoriei sectorului 6 au decis marţi (24 august 2010) arestarea pentru 29 de zile a asistentei Florentina Cârstea de la Maternitatea Giuleşti, acuzată de ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă din culpă.

Decizia nu este definitivă, asistenta având dreptul să facă recurs. Şedinţa de judecată s-a desfăşurat cu uşile închise şi a durat aproximativ o oră. După dezbateri, avocatul asistentei, Simona Pârvu, a declarat că nu a fost prima dată când Florentina Cârstea a părăsit salonul unde se găseau bebeluşii, aceasta fiind chemată în nenumărate rânduri de către medici în alte saloane.

În plus, ea a arătat că Florentina Cârstea nu trebuia să fie singură în salon, deoarece, potrivit fişei postului, ar fi fost necesar să aibă în subordine două asistente debutante şi una sau două infirmiere.
Florentina Cârstea a fost reţinută luni seară, pentru 24 de ore, anchetatorii susţinând că se impune arestarea ei deoarece a părăsit în mod nejustificat salonul de la terapie intensivă, unde s-a produs tragedia care a dus la moartea a cinci nou-născuţi.

”Din probele administrate până în acest moment al urmăririi penale a reieşit faptul că învinuita, angajată a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie ‘prof. dr. Panait Sârbu’, nu şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu stabilite în fişa postului, în sensul că nu a supravegheat în permanenţă nou-născuţii aflaţi în salonul de terapie intensivă.

Prin faptul că a părăsit în mod nejustificat salonul a făcut imposibilă sesizarea momentului izbucnirii incendiului şi luarea măsurilor de evacuare a nou-născuţilor. Consecinţa încălcării îndatoririlor profesionale a fost una extrem de gravă, având în vedere faptul că incendiul a condus la decesul a cinci nou-născuţi şi la vătămarea altor şase”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

Potrivit anchetatorilor, pe 16 august, ora 18,24, Florentina Cârstea a părăsit salonul de terapie intensivă şi a intrat în salonul de cezariene, acolo unde se afla martora M. D. Ulterior, ea a ieşit din acest salon şi a intrat în toaleta situată vizavi, ieşind după un minut şi revenind în salonul de cezariene, mergând prin uşa comună în salonul de nou-născuţi unde a discutat cu o altă martoră F. C.
„În timp ce inculpata discuta cu martora F.C., incendiul a fost constatat de către martora B. M., medic rezident, care a sesizat sistemul unic de urgenţă 112. Ulterior, inculpata, alarmată de ţipetele care se auzeau, a ieşit şi ea pe hol prin uşa salonului de cezariene”, se arată în referatul procurorului.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News