Asistenţii sociali trag un semnal de alarmă în legătură cu salariile mici din sistem

Asistenții sociali trag un semnal de alarmă privind salariile lor mici, considerând că suma de aproximativ 800 de lei pentru a avea grijă de copii maltratați sau de persoane cu dizabilități reprezintă o leafă „inumană”, potrivit unui comunicat al Colegiului Național al Asistenților Sociali din România (CNASR).

„Este o situație fără precedent în care asistenții sociali trebuie să lucreze aproape întreaga viață pe salarii de 800 de lei. Imaginați-vă că un om imobilizat la pat sau un copil abuzat nu ține cont că este weekend sau perioadă de concedii, iar tu, ca asistent social, trebuie să fii mereu la datorie, omul acela se bazează pe tine și uneori chiar viața lui depinde de tine ca asistent social”, a spus președintele CNASR, Doru Buzducea, la o dezbatere publică.

La rândul său, secretarul executiv al CNASR, Cristian Roșu, a menționat că mai ales în mediul rural este nevoie de asistenți sociali.

„Cine credeți că ar veni să lucreze pe un astfel de salariu și fără un statut legislativ clar care să îl protejeze? Ca să nu mai vorbim despre numeroasele situații în care posturile sunt ocupate de câte o rudă a vreunui primar, fără nicio pregătire în domeniu. Este nevoie urgentă ca aceste lucruri să se schimbe”, a adăugat Cristian Roșu.

Reprezentanții Federației Sindicale din Administrația Publică Publisind, din care fac parte numeroși asistenți sociali, au arătat cum eforturile lor sunt îndreptate în aceeași direcție, salutând inițiativa CNASR de a conjuga acțiunile întreprinse pentru îmbunătățirea statutului asistentului social și a nivelului de salarizare din domeniu.

CNASR a lansat pe 1 iulie, la Institutul Cultural Român, documentul intitulat „Manifestul Asistentului Social”, care se referă la: garantarea accesului la servicii de calitate pentru toți cetățenii țării, stabilirea standardelor de calitate și de cost pentru serviciile sociale pornind de la nevoile beneficiarilor, acordarea beneficiilor de asistență socială (prestații) numai în completarea pachetului de servicii sociale, definirea rolului central al asistentului social ca profesionist în cadrul sistemului de asistență socială, asigurarea și respectarea condițiilor necesare exercitării profesiei de asistent social conform deontologiei profesionale, a unui cadru legal stabil și coerent pentru întreg sistemul de asistență socială, precum și implicarea și consultarea asistenților sociali în procesul de luare a deciziilor atât la nivel central, cât și local. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata