Asociaţia Română a Cărnii solicită amnistie fiscală şi pentru diurnele plătite de companiile din industrie

36

Asociația Română a Cărnii (ARC) solicită aplicarea proiectului de Lege privind anularea unor obligații fiscale și pentru companiile din industria de prelucrare a cărnii care trimit muncitori calificați (măcelari) în străinătate pentru o perioadă limitată de timp și pentru care se plătesc diurne.

Directorul executiv al Asociației Române a Cărnii, Vladimir Mănăstireanu, a explicat luni, într-o conferință de presă, că este vorba de diurnele pe care angajatorii din România le plătesc către muncitorii calificați care muncesc pe o perioadă de maximum 24 de luni în unități simulare din Europa, diurne care, asemenea celor ale șoferilor din transporturi internaționale, nu au fost percepute de către organele fiscale din România ca și diurne ci ca salariu plătit din țară și au fost impozitate ca atare.

“În acel proiect de lege care a fost trimis săptămâna trecută în Parlament sunt stipulați doar transportatorii internaționali și agențiile temporare de muncă, însă sunt cazuri de agenți economici care activează în industria prelucrătoare a cărnii și care, prin contracte de prestări servicii cu agenți economici din Europa, trimit persoane calificate, măcelari de exemplu, pe o perioadă de maximum 24 de luni să muncească în acele unități. Considerăm că este corect ca în această lege să fie prinsă și industria cărnii, să fie prinși și cei din construcții și în acest sens în cursul zilei de astăzi (luni — n.r.) vor pleca către absolut toți factorii decidenți, de la Guvern și până la comisiile de specialitate din Parlament, scrisori în sensul în care vor trebui să se aplece și către problema ridicată de noi”, a explicat Mănăstireanu.

Potrivit scrisorilor trimise de ARC către autoritățile statului, sumele respective (diurne — n.r.), nefiind recunoscute ca indemnizații de detașare de către organele fiscale din România, au fost considerate retribuție lunară și au devenit purtătoare de contribuții către bugetul de stat ceea ce a dus, în final, la declanșarea procedurilor de insolvență pentru o parte din firmele din industria cărnii.

Proiectul de Lege privind anularea unor obligații fiscale, publicat de Ministerul Finanțelor Publice în 13 mai, prevede anularea sumelor de plată rezultate în urma recalificării unor venituri obținute de angajații care au efectuat transport internațional sub formă de indemnizații de delegare. Este vorba, de asemenea, de sumele aferente perioadelor fiscale de până la 1 iunie 2015 și neachitate. De altfel, proiectul de act normativ propune anularea tuturor diferențelor de impozite și taxe, precum și a accesoriilor aferente acestora, stabilite ca urmare a reîncadrării/reconsiderării unor operațiuni/activități/tranzacții, aferente perioadelor fiscale de până la 1 iunie 2015 și neachitate la data intrării în vigoare a actului normativ. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)