Astana, capitala frigului, va fi acoperită cu o cupolă uriaşă

Preşedintele Kazahstanului vrea să construiască o cupolă uriaşă în formă de cort de 2 km înălţime cu plăci termale deasupra capitalei Astana pentru a o proteja de frigul siberian.

Când se va încheia proiectul, locuitorii se vor putea bucura de plajă, canale veneţiene, terenuri de golf şi parcuri acvatice în timp ce afară termometrul va scădea la minus 40 de grade, notează ziarul La Razon.
Poate suna megaloman şi a proiect ştiinţifico-fantastic. Adevărul este că preşedintele ţării, Nursultan Nazarbaiev, este decis să meargă înainte cu planul său pentru a acoperi capitala cu un uriaş cort transparent care va avea rol de efect de seră.

Scopul? Să protejeze oraşul de rigorile iernii în această capitală a frigului – după Ulan Bator, Mongolia – unde temperaturile scad şi sub -40 de grade iarna din cauza furtunilor de zăpadă venite din Siberia.
Indoor City, cum se numeşte proiectul va dispune de canale veneţiene, plaje cu nisip şi grădini de vis pentru locuitori. Copola va avea 2 kilometri va absorbi lumina solarelui difuză şi o va transforma în energie pentru încălzirea a 20.000 de persoane.

În spatele acestei iniţiative colosale se află Norman Foster, cel mai celebru arhitect al planetei angajat să desfăşoare o parte a proiectului la care vor lucra şi alţi confraţi celebri precum Kisho Kurokawa şi spanioluly el espańol Ricardo Bofill. Comparaţiile cu Dubai, oraşul născut în mijlocul deşertului sunt frecvente când se vorbeşte de Indoor City.

Potrivit lui Aytekin Gultekin, preşedintele companiei turce Sembol, care participă la proiect, atât Astana cât şi Dubai sunt oraşe care au avut un ritm rapid de creştere în ultimii ani şi care nu pot exista dacă nu se controlează clima. Indoor City a devenit unul din evenimentele cele mai insolite în istoria urbanismului, care seamănă cu exuberantele construcţii ale minţilor cele mai vizionare.

Astana este un oraş recent inaugurat de preşedintele ţării în 1997, o capitală ridicată de la zero în stilul Brasiliei, capitala Braziliei. Părintele naţiunii, cum îl numesc compatrioţii a considerat că este necesar să fie mutat centrul administrativ al ţării într-o capitală nouă deoarece Almaty, vechea capitală, era aşezată într-o zonă nesigură seismic. Un alt argument era asigurarea dominaţiei asupra populaţiei din nordul ţării, mai legată de oraşele siberiene, de influenţă rusă.

De unde va avea bani pentru a transpune în realiate o asemenea idee? Kazahstanul este o ţară cu abundente rezerve de gaz şi petrol şi una din cele mai mari grânare ale lumii. Veniturile provenite din ‘aurul negru’ au permis ca în câţiva ani să fie construit un oraş cu zgârie nori, parcuri exotice, monumente şi un palat de marmură unde locuieşte preşedintele Nursultan.

Foster a proiectat deja la Astana Palatul Păcii şi al Concordiei, inaugurat în 2006 unde a concertat soprana catalană Montserrat Caballé. Indoor City este inspirat dintr-un proiect similar la o scară mai redusă. Este vorba de Khan Shatyr, un mare centru comercial acoperit cu un cort transparent, lucrare de studiu al Foster and Partners.
Preşedintele va inaugura complexul la 6 iulie, de ziua sa de naştere. Nursultan ‘domneşte’ în această ţară centro-asiátică din1984. Acest supravieţuitor al imperiului sovietic va reuşi, oare să facă o capitală demnă un film ştiinţifico¬fantastic?

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata