AstraZeneca primește imunitate parțială în acordul cu vaccinurile la prețuri reduse din UE

Guvernele europene vor plăti reclamații peste o limită convenită împotriva AstraZeneca privind efectele secundare ale potențialului său vaccin COVID-19, în condiții diferite ale unui acord încheiat cu Sanofi, a declarat un oficial al UE pentru Reuters.

Acordurile reflectă diferite strategii ale a doi dintre cei mai buni producători de medicamente din lume pentru a se proteja, pe măsură ce dezbaterea se dezlănțuie cu privire la obligațiile pentru vaccinuri care vizează încetarea pandemiei.

AstraZeneca a asigurat sprijinul Uniunii Europene într-un acord confidențial care reflectă prețul mai mic căutat de medicul britanic, a declarat oficialul.

„Dacă o companie cere un preț mai mare, nu oferim aceleași condiții”, a spus oficialul, care a fost implicat în discuții, dar a refuzat să fie identificat, deoarece contractele sunt confidențiale.

Efectele secundare neașteptate după ce un medicament are aprobarea de reglementare sunt rare, dar viteza cu care se urmărește un vaccin COVID-19 crește riscul apariției unor condiții neprevăzute.

Acordul cu AstraZeneca, care transferă contribuabililor unele dintre riscurile implicate în desfășurarea unui vaccin, a fost încheiat în august, iar clauzele sale de răspundere nu au fost raportate anterior.

Conform acordului, AstraZeneca ar plăti doar costurile legale până la un anumit prag, a declarat oficialul, refuzând să detalieze modul în care costurile vor fi împărțite cu guvernele europene individuale sau cu plafonul.

Scutul financiar ar acoperi atât costurile legale, cât și compensațiile potențiale, care sunt mai rare, dar potențial o cheltuială mult mai mare în cazul în care ceva nu merge bine.

În schimbul prețului mai mare plătit pentru vaccinul său, medicul francez Sanofi, care lucrează cu GlaxoSmithKline în calitate de partener, nu a primit nici o exonerare de răspundere.

Purtătorii de cuvânt pentru AstraZeneca, Sanofi și Comisia Europeană au refuzat să comenteze specificul tranzacțiilor.

Când a fost întrebat despre prețul relativ scăzut al AstraZeneca, un purtător de cuvânt a reiterat angajamentul companiei de a împărți vaccinul pe scară largă și de a nu obține profit din acesta în timpul pandemiei.

În cadrul acordului AstraZeneca, țările UE au convenit să plătească 2,5 euro (2,92 dolari) pe doză, în timp ce Sanofi a negociat un preț de aproximativ 10 euro, a spus oficialul.

Sursa: reuters
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata