Atenţie la noile preţuri! În noul regim al TVA, plusul ar trebui să fie de 4,2% la preţurile finale, restul e speculă

– Un produs care până ieri costa 100 de lei, cu TVA de 19%, ar trebui să coste 104,2 lei, după aplicarea noii Taxe pe Valoarea Adăugată (24%).

Ca efect al majorării TVA cu cinci puncte procentuale (de la 19% la 24%), este firească şi o creştere imediată a preţurilor la majoritatea produselor şi serviciilor. Dar care este proporţia corectă a scumpirilor? Aritmetica ne arată că, în noul regim al TVA, plusul ar trebui să fie de 4,2%  la preţurile finale.

Calculul e următorul: un produs aflat până ieri în vânzare la un anume preţ purta un TVA de 19%. Împărţind preţul vechi la 1,19, aflăm, aşadar, preţul produsului fără TVA. Acestuia îi asociem noua TVA, de 24%, adică îl înmulţim cu 1,24, rezultând astfel noul preţ. Diferenţa dintre vechiul preţ şi cel nou este de plus 4,2%.

Astfel că anunţurile panicarde care vorbesc de scumpiri şi de peste 10% nu pot fi susţinute de realitatea economică. Iar dacă, totuşi, se va întâmpla aşa, adică unii vânzători vor afişa preţuri cu peste 4,2% mai mari decât erau în zilele trecute, tot ceea ce depăşeşte acest prag este rezultatul unei specule încurajate de zvonuri, scrie Adevărul.

Citește și
2 Comentarii
  1. Sergiu spune

    Gogule, esti varza. Ia mai gandeste-te nitel aritmetic:
    pe data de 10 iulie, in supermarket vine un pachet de pulpe. Pretul de vanzare fara tva include mai multi pasi si procese tehnologice si comerciale, toate purtatoare de TVA: pretul furajului creste, pretul curentului creste, pretul chiriei creste, pretul motorinei creste, etc. Automat, pretul fara TVA creste fata de pretul fara TVA de dinainte de 1 iulie. Acu, adauga toate cresterile astea, si mai fa calculul odata. Garantez ca iese peste 10%

  2. Raddu spune

    Calculul matematic e corect, dar multi comercianti vor plusa pentru a-si acoperi eventualele scaderi de vanzare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata