Atenţie! Nu mai scapă nimeni de plata contribuţiilor la sănătate

Persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente sau profesionale vor fi „vânate” cu toate „armele” din dotare de casele judeţene de asigurări de sănătate cu ajutorul informaţiilor de la fisc.

Intenţia instituţiilor statului este să nu mai lase niciun realizator de venit să scape fără să îşi achite contribuţiile la sistemul de sănătate. Acestea se calculează aplicând cota de 5,5% din venitul net, rezultat în urma contabilităţii în partidă simplă.

 

PFA-urile plătesc trimestrial, cei cu drepturi de autor, o dată pe an

În acest scop, fiecare PFA, Intreprindere Individuală, avocat, medic, arhitect sau consultant cu cabinet propriu trebuie să depună, trimestrial, la Casa de Asigurări de Sănătate o declaraţie de impunere cu veniturile realizate şi să plătească impozitul aferent.

Cei care realizează venituri din drepturi de autor, chirii sau alte forme supuse impozitării trebuie să depună declaraţiile anual, până la data de 15 ianuarie, plata cotizaţiei făcându-se tot o singură dată pe an, conform fişei fiscale.

„Persoanele cu activităţi independente aveau şi până acum obligaţia de a depune declaraţiile şi de a plăti asigurările la Casele de Sănătate, în baza Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006. Ordonanţa 58/2010 nu aduce obligaţii în plus pentru aceştia.

Noutatea o reprezintă introducerea în rândul contribuabililor persoane fizice a celor care realizează venituri din drepturi de autor sau alte surse, având în paralel calitatea de angajat cu contract individual de muncă. Aceştia vor depune o singură dată pe an declaraţiile de impunere aferente veniturilor realizate pe lângă salariu”, ne-a spus Cristian Lăpuşneanu, director economic al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate  (CJAS) Iaşi.

 

Datornicii la bugetul de sănătate, vânaţi cu ajutorul fiscului

Acesta a lăsat să se înţeleagă faptul că cei care nu se supun acestor obligaţii vor fi depistaţi cu ajutorul informaţiilor de la Fisc şi vor primi notificări cu somaţii de plată.
„Mai mult, neachitarea la termen a cotizaţiilor atrage şi calculul penalităţilor de întârziere conform grilei în care se încadrează fiecare contribuabil în parte”, ne-a mai spus Lăpuşneanu.

Întrucât sistemul de asigurări de sănătate funcţionează pe principiul obligativităţii, cei care nu au fost asiguraţi fie ca angajaţi, fie ca beneficiar scutit (şomer, copil, pensionar etc), sunt obligaţi să plătească retroactiv, din ultimii 5 ani (cât este perioada de prescripţie), toate datoriile anterioare cu penalităţile aferente, dacă doresc să devină asiguraţi cu drepturi depline.

„În situaţia în care aceste perioade sunt extinse, se poate plăti o contribuţie minimă pentru ultimele şase luni, la care se adaugă penalităţile. Astfel, sumele se calculează de la o speţă la alta şi de la o zi la alta. Din păcate, legislaţia este destul de dificilă şi de aceea contribuabilii nu pot să-şi calculeze singuri datoriile restante. Trebuie să menţionez că, dacă aceste datorii nu se sting, persoana în cauză nu poate deveni asigurat”, a subliniat  în încheiere directorul economic al CJAS Iaşi.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata