Atletism: Pentru prima oară, Balcaniada în aer liber va reuni, la Piteşti, toate cele 15 ţări

Pentru prima oară în cei 85 de ani de existență, Campionatele balcanice de atletism vor reuni, sâmbătă și duminică, la Pitești, toate cele 15 țări membre ale Asociației federațiilor balcanice de atletism (ABAF), a declarat, în cadrul unei conferințe de presă găzduite vineri de Primăria Pitești, Sandu Ion, președintele Federației române de atletism.

Importanța evenimentului a fost subliniată, pe alt plan, și de primarul Tudor Pendiuc, care a ținut să precizeze că noul complex atletic, construit din bugetul local, de și pentru piteșteni, poate contribui la dezvoltarea atletismului în țara noastră, inclusiv prin această afirmare a urbei argeșene în circuitul internațional.
Conferința de presă dedicată celei de-a 73-a ediții i-a avut drept amfitrioni, așadar, pe primarul Tudor Pendiuc și pe președintele Sandu Ion, iar ca invitați pe Dobromir Karamarinov, președintele ABAF și al federației bulgare, precum și pe cel mai bun atlet român al tuturor timpurilor, fostul vicecampion olimpic Marian Oprea, piteștean get-beget, dar și concurent cu mari șanse în proba de triplusalt, programată duminică.

În cadrul întâlnirii cu ziariștii, președintele FRA și-a exprimat speranța că Balcaniada se va solda cu rezultate excelente, chiar cu recorduri naționale. Fostul sprinter nu a făcut precizări. În schimb, este ușor de bănuit că se gândește la proba sa favorită din perioada în care era atlet, 100 m, în care Andreea Ogrăzeanu se află foarte aproape de doborârea unui record vechi de 15 ani (Ionela Târlea, 11″30/100 din 1999, la Paris), mai ales că pista piteșteană este una ce s-a dovedit rapidă la Naționalele de săptămâna trecută.

În context, Sandu Ion a precizat că actuala competiție este și un foarte bun prilej de pregătire în perspectiva apropiată (12-17 august) a Campionatelor europene de la Zurich, unde delegația sportivilor români își propune să obțină 2 medalii și 5-6 clasări în finale.

Cu o veste interesantă a venit și președintele ABAF, Dobromir Karamarinov, care, după ce a felicitat gazdele din Pitești pentru excelentele condiții asigurate întrecerilor, a precizat că ceremonia anuală a decernării premiilor pentru cei mai buni atleți și atlete din Balcani va avea loc în România, în luna noiembrie. S-a precizat, de asemenea, că s-a reușit asigurarea premierilor în bani, 20.000 de euro în total, pentru cele mai bune 10 performanțe la masculin și 10 la feminin, înmânarea recompenselor urmând să aibă loc la banchetul final, duminică seara, în Baza sportivă Star, de la Bascov.

Invitatul special al conferinței de presă, Marian Oprea, vădit implicat afectiv, a mulțumit primarului că are posibilitatea să concureze pe o bază sportivă modernă, chiar pe stadionul pe care a făcut primele sale antrenamente, sub conducerea, atunci, ca și acum, a antrenoarei Doina Anton. „Sper ca Piteștiul să devină, în aceste condiții, un oraș cu tradiții în organizarea competițiilor internaționale, cu impact turistic și sportiv. Eu personal, chiar îmi doresc să-mi îmbunătățesc performanța sezonului, cu care, de altfel, am baremul pentru Zurich asigurat mai demult, să fac un concurs frumos”.

Pe de altă parte, anunțând că la Pitești sunt prezenți președintele federației norvegiene și vicepreședinții forurilor de specialitate din Cehia și Franța, primarul Pendiuc a subliniat: „O așteptăm la competiție pe fosta mare campioană de atletism Gabriela Szabo, ministrul tineretului și sportului, pe ministrul educației și s-ar putea să avem și o surpriză”.

În fine, ca o acțiune deosebită, Sandu Ion a reamintit că au fost invitați la întrecerile atletice balcanice copii și tineri sportivi din toată țara, asigurându-se, în colaborare cu primăria, cazarea, masa și decontarea transportului pentru 2.000 de astfel de viitori performeri, atât din România (și-au confirmat deja prezența grupuri de la 29 de cluburi și asociații din toată țara), precum și din Republica Moldova. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata