Attila Korodi: Fondurile UE pentru îmbunătăţirea calităţii apei, mai puţine în 2014-2020 şi trebuie să creştem cofinanţarea

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice, Atilla Korodi, a declarat marți, la Constanța, că în perioada 2014-2020 se schimbă „regula jocului” privind accesarea fondurilor europene pentru îmbunătățirea calității apei, în sensul că autoritățile locale vor beneficia de mai puțini bani și va fi necesară creșterea cofinanțării.

„Sunt companii puternice în România care, printr-un management adecvat și cu o rigurozitate internă, merg pe calendarul propus spre absorbție și RAJA (Regia Autonomă Județeană de Apă — n.r.) Constanța, cu toate proiectele naționale, se încadrează în acest calendar. Doresc să dau un semnal pentru că, la ora actuală, nu avem facturi neplătite pe fonduri europene. Pur și simplu suntem la Ministerul Mediului o echipă care reușim să onorăm toate obligațiile care vin pe fonduri europene, din fericire, și încurajăm prin exemplele date de operatori cu bune practici manageriale și de funcționare absorbție fonduri europene, pentru alți competitori. De ce este atât de important? Se schimbă regula jocului pentru perioada 2014-2020”, a spus Atilla Korodi, într-o conferință de presă organizată la stația de epurare Constanța Nord.

Potrivit acestuia, fondurile disponibile din fonduri europene pentru îmbunătățirea calității apei, „și asta însemnând infrastructură de aducțiuni de apă potabilă în tratarea apei potabile, sisteme de colectare, de tratare a apelor uzate, vor beneficia de un buget mai mic alocat la nivel național din bugetul central european”.

„Asta înseamnă că trebuie să creștem cofinanțarea, unde statul român trebuie să participe masiv, dar, pe de altă parte, cu proiecte foarte bine prioritizate. Trebuie și va exista și o competiție între autoritățile locale și companii de apă, cum reușesc să pregătească noul ciclu financiar și portofoliul de proiecte. (…) Cine rămâne în urmă, din păcate, va fi responsabilitate politică a nivelului local, pentru că bugetul de stat va fi degrevat de mai multe obligații și asta înseamnă automat și o degrevare a bugetelor locale și nu cred că cetățenii comunităților locale au forța financiară ca să susțină astfel de investiții majore, care sunt necesare și fac parte din obligațiile noastre față de comunitatea europeană prin tratatul de aderare”, a declarat Attila Korodi.

După ce a vizitat stația de epurare și a analizat investițiile cu finanțare europeană realizate de RAJA Constanța prin Programul Operațional Sectorial de Mediu, Attila Korodi a vizitat șantierele de lucru pentru reabilitarea plajelor.

Ministrul Mediului și Schimbărilor Climatice a vizitat organizările de șantier ale antreprenorilor Porr Bau și Van Oord, companii care execută lucrări de protecție și reabilitare a plajelor litorale.

Valoarea primei etape a proiectului „Protecția și reabilitarea părții sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanța (Mamaia Sud, Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud) și zona Eforie Nord” este de peste 170 de milioane de euro, iar beneficiarul lucrărilor este Administrația Națională „Apele Romane”, prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea — Litoral. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata