Au crescut afacerile din comerţul cu autovehicule şi serviciile de piaţă prestate populaţiei

În comerţul cu autovehicule şi motociclete, volumul cifrei de afaceri  a crescut, pe serie brută, cu 33,5%, în primele patru luni faţă de perioada similară din anul anterior, iar volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei a urcat, ca serie brută, cu 4,8%, potrivit datelor publicate marţi de Institutul Naţional de Statistică.

Astfel, în perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2021, comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, evoluţia cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, a fost influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+77,6%), comerţul cu autovehicule (+38,8%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+29,2%) şi activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+16,9%), relevă statistica oficială.

La seria ajustată, în acelaşi interval, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor,  în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, a crescut cu 29,6%.

La activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, a înregistrat în primele patru luni o cifră de afaceri cu 4,8% mai mare comparativ cu perioada 1 ianuarie – 30 aprilie 2020, influenţată de creşterea cifrei de afaceri la: serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+49,8%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+12,8%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+5,5%).

Pe de altă parte, scăderi au înregistrat activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (-25,6%) şi activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-5,3%).

În perioada de referinţă, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în primele patru luni, a înregistrat o cifră de afaceri cu 0,2% mai mică comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna aprilie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 2,8%, ca urmare a scăderilor înregistrate la comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (-6,7%), comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (-4,7%) şi la comerţul cu autovehicule (-1,4%), informează INS.

În schimb, activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor au rămas la acelaşi nivel.

Volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021, comparativ cu luna precedentă, a înregistrat o creştere cu 2,5%.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna aprilie 2021, faţă de luna precedentă, volumul cifrei de afaceri a înregistrat o scădere cu 3,4%, ca urmare a scăderilor înregistrate la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (-20,2%) şi la activităţile hotelurilor şi restaurantelor (-0,6%). Creşteri au înregistrat serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+14,8%), activităţile agenţiilor turistice şi turoperatorilor (+8,3%) şi activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+4,2%).

Iar volumul cifrei de afaceri din serviciile de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021, faţă de luna precedentă, a înregistrat o scădere cu 10%.

La volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie brută, în luna aprilie 2021, comparativ cu luna aprilie 2020, a înregistrat o creştere cu 107,2%, datorită creşterilor înregistrate la comerţul cu autovehicule (+128,4%), activităţile de întreţinere şi reparare a autovehiculelor (+99,9%), comerţul cu piese şi accesorii pentru autovehicule (+82,9%) şi la comerţul cu motociclete, piese şi accesorii aferente; întreţinerea şi repararea motocicletelor (+46,2%).

Iar volumul total al cifrei de afaceri din comerţul cu ridicata şi cu amănuntul, întreţinerea şi repararea autovehiculelor şi a motocicletelor, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021, a înregistrat o creştere cu 99,6% faţă de luna aprilie 2020, conform INS.

De asemenea, activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie brută, în luna aprilie 2021, a înregistrat o cifră de afaceri cu 348,9% mai mare comparativ cu luna aprilie 2020, datorită creşterilor înregistrate la activităţile de jocuri de noroc şi alte activităţi recreative (+1903,1%), serviciile de coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare (+848,5%), activităţile agenţiilor turistice şi tur-operatorilor (+386,9%), activităţile hotelurilor şi restaurantelor (+281,9%) şi la activităţile de spălare şi curăţare (uscată) a articolelor textile şi a produselor din blană (+88,5%).

Iar activitatea de servicii de piaţă prestate populaţiei, serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2021 a crescut cu 228,2%, comparativ cu luna aprilie 2020.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata