Automobilele mici şi cele electrice vor ocupa locul central la salonul de la Detroit

Cel mai mare salon auto din America de Nord îşi deschide luni (11 ianuarie 2010) porţile, în condiţiile în care industria auto americană speră să-şi revină din criză prin accentul pe automobilele mici şi cele electrice, transmite AP.

Marii constructori americani General Motors (GM) şi Ford, precum şi rivalii străini Toyota, Honda, Mercedes urmează să prezinte noile lor modele din 2010 precum şi conceptele cu prilejul celor două zile ale salonului de la Detroit. Peste 5.000 de jurnalişti sunt aşteptaţi să participe şi aproximativ 700 de modele vor putea fi văzute la salonul de la Detroit.

În 2009 doi din cei trei mari constructori auto americani, General Motors şi Chrysler, au fost nevoiţi să se plaseze sub protecţia legii falimentului iar vânzările au autovehicule au scăzut cu 21% în SUA, până la cel mai scăzut nivel de după 1983. Din cele 3 mari grupuri auto americane (GM, Ford şi Chrysler), Ford se află în cea mai bună poziţie beneficiind de vânzări în creştere. Ford va profita de salonul de la Detroit pentru a prezenta popularul model european Fiesta, care va începe să fie comercializat pe piaţa din SUA începând din vara acestui an.

De asemenea, Ford va prezenta luni o nouă versiune globală a modelului Focus. GM va prezenta noul Chevrolet Aveo percum şi un nou model compact cunoscut sub numele Spark. Noul proprietar al General Motors, guvernul american care deţine o participaţie de 60 de procente, va avea o prezenţa substanţială la salonul de la Detroit.

Secretarul pentru Transport, Ray LaHood, va organiza o conferinţă de presă înaintea deschiderii salonului iar Presedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, va fi prezentă în fruntea unei delegaţii a Congresului.

Chrysler este singurul mare constructor auto american care nu va veni cu noutăţi la Cobo Center. Ca un simbol al preluării pachetului de control de către grupul auto italian Fiat, la standul Chrysler va fi expus modelul Fiat 500, care urmează să fier introdus pe piaţa americană în cursul acestui an. Ca şi la ediţia de anul trecut, se va renunţa la o mare parte din extravaganţa care a făcut celebru salonul auto de la Detroit, în semn de recunoaştere a crizei care a afectat economia americană.

Cea mai gravă recesiune din ultimii 70 de ani a condus la diminuarea vânzărilor de autovehicule până la 10,4 milioane de unităţi în 2009, în condiţiile în care în ultimii ani vânzările anuale s-au situat la o medie de 16 milioane unităţi. Majoritatea analiştilor se aşteaptă la o relansare moderată a vânzărilor de autovehicule în SUA până la 11 -12,5 milioane autovehicule în acest an.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata