Autorităţile elene îi vânează pe evazioniştii fiscali cu ajutorul Google Earth

În încercarea de a-şi spori veniturile, autorităţile elene recurg la tot felul de trucuri inteligente pentru a-i depista pe evazioniştii fiscali, inclusiv prin folosirea Google Earth pentru a detecta piscinele nedeclarate, scrie Der Spiegel în ediţia de marţi, remarcând însă că eforturile guvernului de a liberaliza pieţele ar putea declanşa un val de tulburări sociale.

Autorităţile elene au creat recent două organisme: Autoritatea Statistică Elenă (ELSTAT – independentă) şi o agenţie pentru combaterea infracţiunilor financiare, SDOE, înfiinţată în decembrie pentru a combate evaziunea fiscală.
‘Statisticile greceşti au devenit un fel de glumă curentă la Bruxelles şi la Strasbourg. Termenul se referă la trucurile, la manipularea politică şi la contabilitatea creativă de care au dat dovadă grecii.

Există aparent o schimbare masivă în curs de desfăşurare în aceste zile în Grecia, ţara mediteraneeană unde, după cum declara un oficial guvernamental, ‘practic toată lumea înşeală şi evită să plătească impozitele’. Din necesitate, grecii sunt pe punctul de a se îmbarca într-o revoluţie culturală, însă banii care trebuie să îi salveze din colaps vin cu condiţii stricte ataşate.

Ioannis Kapeleris, şeful SDOE, este în prezent cel mai aglomerat angajat din administraţia Papandreou. ‘Aruncaţi o privire la aceste hârtii’, spune el şi scoate un tabel Excel imprimat dintr-un vraf de documente din faţa lui. ‘Aici puteţi vedea câte cazuri de fraudă fiscală a depistat statul elen în sectorul turistic din Atena, în iunie 2009. Cinci sute şi şase. Şi ştii cât de multe am găsit în iunie 2010? 4.340′, precizează el.

Pe un alt tabel se află nume de medici – o categorie percepută în Grecia drept deosebit de coruptă. ‘În luna mai am descoperit 4.357 de cazuri de evaziune fiscală în rândul medicilor noştri”, povesteşte Kapeleris. ‘În luna mai a anului trecut fuseseră doar 24’.

Personalul său a devenit foarte creativ atunci când vine vorba de depistarea infractorilor fiscali. Angajaţii SDOE folosesc elicoptere de poliţie pentru a zbura peste suburbiile bogate din Atena şi a filma casele aflate în proprietatea medicilor, avocaţilor şi oamenilor de afaceri.

De asemenea, ei au folosit imaginile prin satelit oferite de Google Earth pentru a localiza vile la ţară, piscine şi proprietăţi. În urma acestor verificări, s-a descoperit că suburbiile nu aveau 324 de piscine, aşa cum se raportase, ci mai degrabă 16.974.

Anchetatorii fraudelor fiscale au petrecut un număr de săptămâni în parcările cluburilor de noapte din Atena şi au notat numerele de înmatriculare ale sedanurilor de lux. Ancheta a descoperit că aproximativ 6.000 de proprietari au maşini în valoare de 100.000 de euro, însă raportaseră autorităţilor fiscale că au un venit anual de 10.000 de euro.

Guvernul socialist PASOK a cerut SDOE să strângă la buget cel puţin 1,2 miliarde de euro în 2010, aşa cum s-a subliniat în programul austeritate al premierului Papandreou. Cu toate acestea, în primele şase luni ale acestui an, anchetatorii au strâns deja peste 1,8 miliarde de euro din recuperarea impozitelor şi din amenzi. Un raport preliminar al FMI recunoaşte ‘îmbunătăţiri impresionante’ în echilibrarea balanţei fiscale a ţării, deşi laudele se referă în special la reducerile severe ale salariilor şi pensiilor.

Atena are nevoie urgentă să îşi reducă costurile exorbitante ale sistemului de sănătate, să îşi liberalizeze pieţele forţei de muncă şi a energiei şi să îşi privatizeze companiile de stat care înregistrează pierderi – în principal căile ferate elene, care cu o datorie de aproape 10 miliarde de euro sunt cea mai îndatorată companie feroviară din Europa.

Cu toate acestea, privatizările şi reducerile de personal în sectorul public sunt măsuri care în Grecia conduc în mod garantat la conflicte.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata