Autorităţile române transmit o primă scrisoare pentru sprijin european de protecţie civilă

Ministerul Mediului şi Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă centralizează necesarul de materiale şi echipamente pentru limitarea efectelor inundaţiilor, o listă preliminară urmând să fie transmisă vineri seara Centrului de informare şi monitorizare (CIM) de la Bruxelles, pentru a declanşa mecanismul european de protecţie civilă, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Mihai Şomfelean.

Potrivit acestuia, o altă listă privind necesarul de produse şi echipamente, întocmită de Ministerul Mediului, urmează să fie trimisă luni organismului european pentru protecţie civilă.

„În această seară se transmite o primă listă, luni se transmite a doua listă. IGSU, împreună cu Ministerul Mediului, se ocupă de această procedură”, a precizat Şomfelean.

Autorităţile române vor solicita, în primul rând, hidrobaraje şi motopompe pentru evacuarea apei, a menţionat Şomfelean.

El a mai spus că autorităţile române au, în acest moment, suficiente locuinţe modulare pentru sinistraţi, circa 600 de astfel de containere fiind disponibile momentan.

Listele cu necesarul de echipament sunt întocmite în baza informaţiilor furnizate şi de celelalte ministere reprezentate în Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), în urma evaluărilor efectuate în teren.

Cererea de sprijin european pentru protecţie civilă se face după o aprobare la nivel guvernamental, la solicitarea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, a precizat purtătorul de cuvânt al IGSU, Alin Maghiar.

În urma aprobării, CNSU solicită sprijin statelor membre CIM, care transmit apoi o ofertă de sprijin autorităţilor române.

CNSU analizează apoi oferta şi îi dă curs, dacă produsele oferite sunt necesare pentru problemele punctuale, a menţionat Maghiar.

Mecanismul european de protecţie civilă facilitează cooperarea în reacţia la dezastre. La acest mecanism participă 31 de ţări europene (cele 27 state membre UE plus Croaţia, Islanda, Liechtenstein şi Norvegia).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata