Avem 1,2 milioane de şomeri

Rata reală a şomajului în România este de 10-12 la sută, nu de 7,44 la sută, iar numărul real de şomeri a crescut la 1,2 milioane, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM) refuzând să facă publice cifrele reale rezultate în urma sondajului AMIGO, a declarat marţi (27 iulie 2010) fostul preşedinte al ANOFM din perioada 2001-2004, deputatul PSD Ioan Cindrea.

Cindrea a explicat că sondajul AMIGO care arată numărul real de şomeri funcţionează încă din 2001, pe baza unui program performant.
„Există un soft lăsat de mine, cel mai performant din România, în care noaptea se replicau toate intrările şi ieşirile, fiindcă era mai ieftin noaptea pe antene, atunci era pe Connex. Replica şi în serverul central se făcea statistica. Dimineaţa, la ora 8.00, eu aveam statistica pe ţară, numărul exact de şomeri, câţi indemnizaţi, câţi neindemnizaţi, pe categorii de vârstă, femei, bărbaţi, mediul rural, mediul urban, din sector privat, de la stat etc. Nu vor să pună la dispoziţie aceste date”, afirmă Cindrea.

Acesta, în calitate de preşedinte al Departamentului de politici sociale al PSD a promis că va face publice datele reale ale şomajului şi angajărilor din România, la sfârşitul lunii august. Din estimările lui Cindrea, numărul angajărilor în luna iulie 2010 este de şapte ori mai mic faţă de acum şase ani.

Cindrea acuză actuala conducere a ANOFM că închide agenţiile teritoriale. În 2004, în ţară existau 265 de agenţii destinate şomerilor şi angajatorilor. Acesta mai acuză conducerea ANOFM că nu asigură finanţarea suficientă pentru ajutorarea reală a şomerilor.

Vicepreşedintele Comisiei pentru muncă din Camera Deputaţilor susţine că are date statistice, conform cărora tot mai mulţi şomeri preferă să îşi vândă apartamentele de la oraş şi se mută în case modeste la ţară, unde îşi cresc câteva animale pentru a se hrăni şi îşi acoperă restul cheltuielilor din dobânda obţinută din banii de pe apartament, pe care îi depozitează la bancă. Acesta spune că în 2004, în România existau sub 20 la sută din populaţie, români foarte săraci, iar acum aceştia sunt în proporţie de 33 la sută.

Conform comunicatului de presă remis de ANOFM, rata şomajului înregistrat la nivel naţional, la sfârşitul lunii iunie 2010 a fost de 7,44%, mai mică cu 0,23 de puncte procentuale decât cea din luna mai a anului 2010 şi mai mare cu 1,44 puncte procentuale decât cea din luna iunie 2009. Numărul total de şomeri la finele lunii iunie, de 780.782 de persoane, a scăzut cu 21.072 faţă de cel de la finele lunii anterioare.

Citește și
1 Comentariu
  1. pensionar spune

    ASTEPT DEMISIA LUI BASESC.EL A PROMIS CA DACA SOMAJUL VA ATINGE ACEST PRAG DEMISIONEAZA.ACUM SE POATE S-A RAZGANDIT CA PENSIONAR FIIND NU MAI CARA SUTE DE SESCURISTI PLAPUMA ANTIGLONT DUPA EL.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata