Avem grâu şi de export. Pâinea nu se scumpeşte

Cotaţia grâului, care a atins un nivel-record la bursă, nu va influenţa deocamdată preţul pâinii autohtone.

Decizia Rusiei de a interzice exporturile de cereale începând din 15 august a ridicat cotaţia grâului la bursele internaţionale la cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani. Cu toate acestea, reprezentanţii agricultorilor şi procesatorilor spun că, deocamdată nu sunt motive de îngrijorare cel puţin pentru următoarele trei luni, pe piaţa internă existând stocuri suficiente de grâu, scrie România Liberă.

„Producţia de grâu de anul acest a fost suficient de bună şi se estimează că este de aproximativ şapte milioane de tone. Este o recoltă mai bună ca anul trecut, chiar dacă au existat calamităţi naturale.

Pierderile au fost mici. Există chiar resurse pentru un export de trei milioane tone. Consumul intern în România este undeva la trei milioane de tone anual. O parte se păstrează pentru însământările viitoare, o anumită cantitate pentru furaje, iar grâul de calitate se foloseşte pentru panificaţie”, ne-a declarat Nicolae Sitaru, de la Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli (LAPAR).

Producătorii agricoli susţin că fluctuaţii mari la preţul grâului pe pieţele internaţionale au existat şi în anii precedenţi, însă preţul pâinii de la noi nu s-a majorat substanţial, pâinea românească fiind cea mai ieftină din Uniunea Europeană.

„Fabricile de pâine au grâu în depozite pentru câteva luni. De obicei, ele îşi cumpără stocuri cam pentru trei luni, având capacităţi de depozitare reduse.Probabil undeva prin noiembrie ar trebui să ne facem unele calcule referitoare la majorări de preţuri la pâine. În prezent, se poate spune că doar dacă se vor face importuri spre sfârşitul anului preţul la pâine va depinde de preţul grâului la acea dată şi dacă eventual vor apărea majorări substanţiale la utilităţi, combustibili şi un curs valutar defavorabil(…)”, a precizat Dragoş Frumosu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară (FSIAR).


Citește și
1 Comentariu
  1. VLAICU M. spune

    Poate este adevarat ca vom avea si ceva surplus(ROMANIA), dar rusii astia nu s-au gandit poate si putin mai departe?????????POATE ANUL VIITOR VA FI LAFEL DE NABADAIOS………NU CREDETI CA SUNT MAI PRECAUTI SI CONSERVATORI IN DECIZIII?????????

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata