Azerbaidjan, Georgia şi România au semnat acordul pentru înfiinţarea unei societăţi mixte

Azerbaidjan, Georgia şi România au semnat, miercuri, 12 mai, un acord pentru înfiinţarea unei societăţi mixte care se se ocupe de proiectul unei noi rute pentru transportul de gaze naturale din Azerbaidjan în Europa, transmite publicaţia Trend.

Miercuri, capitala Georgiei a găzduit o întâlnire ministerială pentru implementarea proiectului AGRI, prin intermediul căruia vor fi transportate gaze naturale din Marea Caspică spre Europa, din Azerbaidjan prin Georgia şi România.

La această reuniune, la care au participat miniştrii Energiei din Azerbaidjan, Natig Aliyev, Georgia, Alexander Khetaguri şi România Adriean Videanu, părţile au convenit că noua societate mixtă va soluţiona chestiunile specifice legate de acest proiect.

Noul joint venture se va ocupa de finanţarea proiectului şi realizarea studiilor de fezabilitate’, a declarat Alexander Khetaguri, potrivit căruia societatea mixtă va fi înfiinţată în decursul următoarelor 30 de zile.

La rândul său, Adriean Videanu a apreciat că gazele naturale din Azerbaidjan vor asigura o parte din aprovizionarea cu energie a Europei.

‘România intenţionează să joace un rol activ în acest proces iar acest proiect face parte din această politică’, a subliniat ministrul Economiei.

România, Georgia şi Azerbaidjan au semnat, în 13 aprilie, la Bucureşti, Memorandumul de Înţelegere pentru realizarea proiectului AGRI. Memorandumul de Înţelegere a fost semnat de ministrul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Adriean Videanu, ministrul Industriei şi Energiei din Republica Azerbaidjan, Natig Aliyev, şi ministrul Energiei din Georgia, Alexander Khetaguri.

Investiţia necesară pentru proiectul AGRI s-ar putea situa între două şi patru miliarde euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata