Bacău: Prefectul l-a suspendat pe Romeo Stavarache din funcţia de primar pe perioada de detenţie preventivă

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, a fost suspendat, miercuri, din funcție printr-un ordin emis de prefectul județului, Dorian Pocovnicu, măsură „valabilă pe perioada de detenție preventivă” a edilului-șef al municipiului.

Viceprimarul Vasile Tescaru a preluat, potrivit aceleiași decizii a prefectului, atribuțiile primarului.

Prefectul Dorian Pocovnicu a declarat  că a preluat „monitorizarea tuturor investițiilor importante aflate în derulare în municipiu și care beneficiază de fonduri europene ori guvernamentale”.

„Am rugat și, în același timp, am avertizat în cursul acestei zile societățile comerciale care desfășoară asemenea lucrări în municipiul Bacău să nu profite, în vreun fel, de actuala situație din administrația municipiului, să respecte întru-totul termenii contractuali”, a precizat prefectul băcăuan.

Dorian Pocovnicu a mai spus că în același scop l-a convocat pe viceprimarul Vasile Tescaru „pentru a evalua exact stadiul lucrărilor și a constatat ce acțiuni trebuie întreprinse, astfel încât cetățenii Bacăului să beneficieze, fără nici un obstacol, de finalizarea investițiilor la termen”.

„Vorbim de bani europeni investiți ori alocați de guvern municipiului. Doresc să arătăm că Bacău nu este un oraș fără stăpân în care fiecare poate face ce vrea el”, a mai spus prefectul Pocovnicu.

Municipiul Bacău mai are în prezent doar un viceprimar, Vasile Tescaru, ca urmare a demisiei anunțate acum o lună de către celălalt adjunct al primarului, Mihai Șuștac. Acesta își motivase decizia prin existența unor probleme personale, dar în administrația locală se vorbește despre o retragere ca urmare a faptului ca la revenirea sa din concediu ar fi găsit documente semnate cu numele său de alte persoane, deocamdată nedezvăluite.

Ca urmare a actualei situații din conducerea municipalității, prefectul Dorian Pocovnicu a declarat că „va impulsiona legal” Consiliul Local să decidă, cât mai curând, în conformitate cu stipulările legale, desemnarea unui membru al său în preluarea temporară a funcției de viceprimar.

„Am și sugerat, de altfel, Consiliului Local, în cursul zilei de joi, să purceadă la rezolvarea acestei probleme a municipalității”, a precizat Dorian Pocovnicu.

Toți cei trei primari aleși după 1989 în municipiul Bacău au avut diferite probleme.

Astfel, liberalul Ioan Liciu, ales primar în 1992, a fost implicat în mai multe scandaluri de ordin „bahic”, neștiindu-se mai nimic despre el în prezent.

Dumitru Sechelariu, ales primar de două ori în 1996, ca independent și 2000 din partea PSD, a fost arestat, după încheierea celui de-al doilea mandat, pentru acte de corupție. Procesul început în urmă cu nouă ani pe parcursul căruia a fost achitat de Tribunalul Județean și Curtea de Apel Bacău se află pe rol, în prezent, la Înalta Curte de Casație și Justiție, chiar dacă Sechelariu a murit de mai bine de un an și jumătate.

La rândul său, Romeo Stavarache, după ce în urmă cu două luni fusese acuzat de procurori pentru abuz în serviciu, a fost reținut joi, împreună cu doi patroni de firme media din Bacău, Liviu Goian și Liviu Cenușe pentru luare de mită. O instanță a Curții de Apel a decis în seara aceleiași zile să fie eliberat sub control judiciar, dar pentru încălcarea dispozițiilor hotărârii judecătorești, respectiv efectuarea de convorbiri și întâlniri interzise, Romeo Stavarache a fost, marți, încarcerat preventiv pentru 30 de zile la solicitarea procurorilor DNA de către magistrați ai Curții de Apel Bacău. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata