Bacău: Stavarache, Cenuşă şi Goian ar fi încălcat condiţiile de eliberare sub control judiciar

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache, precum și cei doi oameni de afaceri Liviu Cenușă și Liviu Goian, reținuți joi pentru luare de mită de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) se află marți la Curtea de Apel Bacău, unde o instanță judecă o acțiune a procurorilor potrivit căreia cei trei ar fi încălcat condițiile de eliberare sub control judiciar stabilite de magistrații instituției judecătorești, au declarat surse judiciare.

Potrivit acestora, Romeo Stavarache, Liviu Cenușă și Liviu Goian, ar fi părăsit împreună în același autoturism sediul poliției municipale în seara în care au fost eliberați, ceea ce încalcă decizia judecătorească conform căreia acestora li s-a interzis să se întâlnească după eliberarea condiționată.

Primarul Bacăului, Romeo Stavarache, s-a prezent luni la sediul poliției municipiului potrivit obligației survenite ca urmare a deciziei Curții de Apel Bacău de a-l elibera sub control judiciar.

Aceasta a fost prima prezentare a lui Stavarache la poliție în cadrul măsurii de control judiciar decisă joi.

Potrivit hotărârii judecătorești, Romeo Stavarache și ceilalți doi suspecți reținuți împreună cu acesta, oamenii de afaceri Liviu Cenușă și Liviu Goian, proprietari de firme media în județul Bacău, trebuie să se prezinte la organele de cercetare sau la instanță ori de câte ori sunt chemați, să nu ia legătura unul cu altul și cu ceilalți coinculpați sau martori, să nu părăsească țara fără să anunțe și să se prezinte la poliție după un program stabilit.

Până la o soluție definitivă, pentru că hotărârea instanței a fost contestată, polițiștii băcăuani au hotărât ca primarul Romeo Stavarache să se prezinte la sediul instituției pentru supraveghere de două ori pe săptămână.

Romeo Stavarache fusese reținut joi de procurorii DNA, alături de cei doi oameni de afaceri, fiind suspectați de mai multe fapte de corupție.

Potrivit unui comunicat al DNA, în perioada 2008 — 2011, Romeo Stavarache, direct sau prin intermediul celorlalți doi inculpați, a pretins și primit de la patru oameni de afaceri mai multe sume de bani.

Astfel, la începutul anului 2008, primarul a pretins de la administratorul unor societăți comerciale să îi fie remis 50% din valoarea decontată de Primăria Bacău aferentă fiecărui stâlp de iluminat public la care firma administrată de acesta efectua lucrări în baza contractului încheiat cu această instituție, valoare ce era de 38 de euro/stâlp.

În baza acestei solicitări, în perioada martie 2008 — octombrie 2011, Romeo Stavarache a primit, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 810.670 lei.

În luna ianuarie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la un alt om de afaceri suma de 150.000 de lei, pentru ca societății comerciale administrate de acesta să îi fie atribuit un contract privind executarea de lucrări tehnico-edilitare. Banii au fost primiți în două tranșe, prin intermediul unei asociații sportive.

În luna aprilie 2009, Romeo Stavarache a pretins de la același om de afaceri, 10% din valoarea unui contract de antrepriză generală încheiat între această societate și Agenția Națională pentru Locuințe București, având ca obiect construcția unui bloc cu 45 de locuințe în Bacău, lucrare în valoare de 2.688.769,90 euro, inclusiv TVA.

În baza acestei solicitări, în perioada aprilie 2008 — septembrie 2011, Romeo Stavarache a primit de la omul de afaceri, prin intermediul mai multor societăți comerciale și asociații sportive, suma totală de 1.259.789,03 lei.

De asemenea, în luna martie 2010, Romeo Stavarache i-a solicitat administratorului unei societăți comerciale să încheie contracte de publicitate cu o anumită firmă, pentru ca primăria să își execute în mod corespunzător obligațiile ce decurgeau din contractul de gestiune al serviciului public de salubrizare a municipiului Bacău încheiat cu această societate. În baza acestei solicitări, au fost încheiate două contracte în lunile martie 2010 și aprilie 2011, în baza cărora omul de afaceri a plătit sumele de 40.000 lei și, respectiv, 30.000 lei.

În perioada martie — aprilie 2009, împreună cu o altă persoană, Romeo Stavarache i-a solicitat unui om de afaceri suma de 100.000 lei cu titlu de sponsorizare a unei asociații sportive, în schimbul eliberării unui certificat de urbanism, bani care au fost primiți în data de 24 aprilie 2009.

În dosar se desfășoară cercetări și cu privire la alte persoane.

În cauză procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații și al Direcției Generale Anticorupție Bacău din cadrul MAI. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata