Băieţii deştepţi din PSD Iaşi şi suveica SC Fotbal SA

Echipa PSD lucrează pentru interesul cetăţenilor. Puteți citi acest text pe un afiș la avizierul PSD de la sediul lor din Ștefan cel Mare. Cum anume se vede interesul cetățenilor în mod real? Astăzi vă ofer detalii despre un caz, pentru care am făcut mai multe adrese oficiale încă de la mijlocul anului trecut.

Este vorba de transparența modului de funcționare a SC Fotbal SA. Nu este o societate comercială privată pentru că primăria deține 99,89% din pachetul de acțiuni. În fapt, această societate primește spre administrare spații comerciale și terenuri care aparțin Primăriei Muncipiului Iași, pe care le închiriază sau subânchiriază obținând venituri care numai anul trecut se ridică la suma de 13 miliarde de lei vechi.

În mod evident, vă puneți întrebarea ce se face cu acești bani? Mai mult de jumătate, adică 6,487 miliarde lei vechi sunt cheltuieli care sunt transferate în baza unui contract de asociere în participațiune numărul 64/24.03.2006 către SC Fotbal Club Politehnica Iași. Diferenţa este folosită şi pentru cheltuielile aferente celor 4 salariați.

Cei 4 salariați încasează anual, scăzând costurile aferente contribuțiilor salariale, sub formă brută, 1,604 miliarde lei vechi, adică vreo 400 de milioane pe an de căciulă, echivalentul unui salariu mediu brut lunar de 33 de milioane de lei vechi, cu câteva milioane sub salariu unui secretar de stat.

Cine sunt fericiții acestor sinecuri de partid este de asemenea o întrebare corectă. Fac referire doar la două persoane care și-au rontunjit veniturile, uneori peste sumele primite pentru activitatea desfășurată ca aleși locali în Consiliul Local al Municipiului Iași. Întâmplător, ambele persoane au avut sau au calitatea de viceprimar, este vorba de domnul consilier Constantin Neculau și domnul viceprimar Romeo Olteanu.

În cazul domnului Constantin Neculau, lucrurile devin și mai încâlcite, pentru că domnia sa este și director general al SC Fotbal SA, fiind chiar administrator al societății și semnând toate actele oficiale de reprezentare a firmei.

În conformitate cu prevederile legii numărul 161/2003 funcția de consilier local este incompatibilă cu funcția de director general sau administrator la o societate comercială aflată sub autoritatea Consiliului Local, aspect confirmat într-un punct de vedere oficial solicitat Instituției Prefectului Județului Iași. Acestă incompatibilitate a mai fost luată în considerare în 2004, când domnul Neculau s-a retras din calitatea de administrator al SC Fotbal SA, ulterior revenind pe aceași poziție.

Cireașa de pe tort vine însă în calitatea managementului la SC Fotbal SA pentru că răspunderea civilă a administratorului sau directorului executiv al acestei societăți comerciale, este subiectul unei polițe de asigurare pe numele administratorului, pentru ca în cazul unui litigiu să nu cumva să fie afectate veniturile sau averile proprii ale asiguratului.

Ciudat, nu? La fel cum rapoartele de control ale finanțelor Iașului arată că: facturile sunt întocmite corect, înregistrate în contabilitate, iar societatea înregistrează profit pentru care plătește impozit și mai mult, în rapoartele de inspecție fiscală, găsim și „aprecieri” privind calitatea managementului. Evident, nu este nici o problemă că 10% din profit se repartizează sub formă de dividende salariaţilor.

Ce scapă unor autorități locale din analiza activității acestei societăți comerciale, care aparține primăriei? Scapă faptul că, spațiile și terenurile deținute în patrimoniul primăriei pot fi folosite în interes public pentru generarea unor venituri la bugetul local. Subânchirierea unor asemenea spații, înseamnă că bugetul local, în loc să încaseze chiriile aferente este spoliat de o parte din sumă care se face venit pentru profitul altora, ceea ce este nu numai imoral ci și foarte discutabil din punct de vedere al legalității.

Primăria în loc să încaseze cele 13 miliarde de lei vechi în 2009, primește doar cota de participare la profit sub formă de dividende, adică vreo 75 de milioane de lei vechi. Fac precizarea că această chirie are o medie de 210 mii de lei vechi (21 RON) pe mp, echivalent 5 euro pe mp, iar majoritatea spațiilor sunt în plin centrul Iașului.

Rolul oricărui Consiliu Local este de a aduna asemenea venituri la bugetul local și de a le folosi în interesul cetățenilor. În condițiile în care veniturile primăriei s-au diminuat datorită crizei economice, iar primarul Gheorghe Nichita a îndatorat ieșenii cu tot felul de credite, îmi pun întrebarea ce calitate morală mai are primarul, atunci când se plânge că nu are resurse și cum vede domnia sa, cu minim bun simț, toate aspectele pe care vi le-am prezentat ?

Rețeta primarului PSD sună cam așa: folosesc patrimoniul public al Municipiului Iași și generez venituri pentru prieteni. La urma urmei, când plângi pe umărul pensionarilor, trebuie să ai buzunarul plin, ca să te creadă și dacă ești viceprimar precum domnul Constantin Neculau în 2008, nu ai cum să trăiești din salariul de vice și îți trebuie venituri suplimentare.

În declarația de avere a fostului viceprimar Constantin Neculau, actual consilier local PSD al Iașului – administrator și director general al SC Fotbal SA, sunt precizate transparent veniturile domniei sale din 2008 în valoare de 229.830.000 lei vechi ca viceprimar și 282.730.000 de lei vechi ca director la SC Fotbal SA. Care or fi veniturile în 2009? Nu ar fi exclus să depășească 500 de milioane de lei vechi, că doar societatea funcționează cu profit și își scrie facturile în mod corect.

Când echipa PSD cu funcții și sinecuri abonate la bugetul și patrimoniul Consiliului Local mai plânge că li se diminuează salariile și le scade eficiența administrativă, aduceți–vă aminte de aceste cifre. Când veți citi despre faptul că Iașul este campion la numărul de angajați al primăriei sau la venitul anual al primarului, gândiți-vă câte persoane vârstnice ar putea circula cu mizerabilele mijloace de transport ale Iașului, cu costuri mai mici sau gratuit?

Curiozitatea mea privind situația acestei societăți comerciale care aparține de fapt ieșenilor, mă determină să merg mai departe, sesizând instituțiile abilitate pentru a continua demersurile mele și a identifica cauzele a ceea ce eu consider deturnare de fonduri, fonduri care nu au mai ajuns să fie venit al bugetului local.

În ceea ce privește incompatibilitatea conform legii 161/2003 rămâne să vedem demersurile pe care le va efectua Consiliul Local în conformitate cu alineatul 3 al articolului 9 din legea 393/2004 care prevede că : ”Încetarea de drept a mandatului de consilier se constantă de către Consiliul Local, respectiv de Consiliul Județean, prin hotărâre, la propunerea primarului ori, după caz, a președintelui Consiliului Județean sau oricărui consilier”.

Sursa : blog.nicusorpaduraru.ro

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata