Balamucul fiscal

– În ultimii 4 ani s-au realizat 63 de modificări la Codul fiscal spre nefericirea companiilor care au fost nevoite să îşi schimbe strategia de business de fiecare dată şi să se adapteze noilor condiţii.

Printre acestea se numărăr şi înregistrarea companiilor care doresc să efectueze livrări şi achiziţii intracomunitare în Registrul operatorilor intracomunitari, obligatorie începând cu data de 1 iulie.


Reprezentanţii Nexia România susţin că înregistrarea creează cozi imense la secţiile de poliţie şi la Fisc.
„Societăţile care nu s-au înscris în Registru vor putea opera servicii intracomunitare, dar nu vor mai putea deduce TVA. Astfel, firmele vor plăti statului TVA aferentă serviciului plus o amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei. Ca să te înregistrezi, trebuie să te duci la poliţie pentru a-ţi scoate cazierul judiciar, apoi te duci la Fisc şi depui cererea 095, cazierul judiciar plus actele constatatoare. Toate aceste acte necesită câteva zile de stat pe la cozi plus costuri de peste 50 de euro pe cap de asociat”, a declarat Luminiţa Ristea, managing partner al Nexia România.

Mai mult, după ce depui actele la Fisc aştepţi 10 zile pentru a vedea dacă eşti eligibil sau nu şi dacă ai fost înregistrat, comentează Curierul Naţional.

„Nu înţeleg de ce s-a introdus acest Registru, din moment ce există la nivelul UE un Registru unde sunt înregistraţi toţi operatorii care desfăşoară activităţi intracomunitare. În timpul în care alergi după acte, toate afacerile firmei sunt blocate, pentru că orice marfă transportată în acest timp este supusă plăţii TVA”, a explicat Ristea.

Luminiţa Ristea a mai menţionat că statul are altă metodă acum de a regulariza TVA. „Regularizarea TVA se face acum astfel: dacă ai plătit un avans înainte de majorare la care ai plătit un TVA de 19 %, iar acum ai de plătit restul, statul te pune acum să plăteşti pentru acel avans diferenţa de 5% din majorarea TVA, chiar dacă tu ai efectuat acea plată anul trecut. Este practic o jecmăneală a contribuabilului din partea statului”, se întreabă reprezentantul Nexia România.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata