Banca Mondială se aşteaptă la încetinirea avansului economei româneşti până la 2,8% în acest an

Banca Mondială a revizuit în scădere, estimările privind ritmul de creștere care va fi înregistrat de economia mondială în acest an, în condițiile în care efectul cumulat al crizei din Ucraina și al temperaturilor extrem de scăzute din SUA a afectat avansul economiei în prima jumătate a anului, transmite Reuters.

Potrivit raportului ‘Global Economic Prospects’, România ar urma să înregistreze în acest an o creștere de 2,8%, după un avans de 3,2% în 2013, urmată de o creștere de 3,2% în 2015. Situația este similară în cazul regiunii Europei Centrale și de Est, pentru care Banca Mondială prognozează o încetinire a ritmului de creștere până la 2,4% în acest an, față de un avans de 3,6% în 2013, urmând ca anul viitor să accelereze la 3,7%.

‘O relansare modestă în regiunea Europa și Asia Centrală a continuat în primul trimestru al acestui an, în pofida consecințelor negative provocate de turbulențele financiare globale și a tensiunilor geopolitice dintre Rusia și Ucraina. Producția industrială în sub-regiunea Europei Centrale și de Est a înregistrat o creștere anuală de 12% în luna martie, în special în Ungaria și România, ajutată de creșterea exporturilor în zona euro’, subliniază Banca Mondială.

La nivel global, Banca Mondială și-a revizuit prognozele de creștere până la 2,8% în acest an, față de estimările din luna ianuarie care vorbeau de un avans de 3,2%. Estimările privind evoluția economiei americane au fost revizuite la 2,1% de la 2,8% anterior, și de asemenea au fost reduse prognozele pentru Brazilia, Rusia, India și China. Cu toate acesta este posibil ca încetinirea din 2014 să fie doar una temporară în condițiile în care Banca Mondială a lăsat nemodificate estimările pentru următorii doi ani, la 3,4% respectiv 3,5%.

‘Economia mondială a avut un start dificil în acest an afectată de vremea nefavorabilă din SUA, turbulențele de pe piețele financiare și conflictul din Ucraina’, apreciază Banca Mondială în raportul ‘Global Economic Prospects’. ‘În pofida slăbiciunilor de la început, creșterea ar urma să accelereze în a doua parte a anului’, adaugă instituția financiară internațională.

Aceste prognoze se bazează însă pe ipoteza potrivit căreia criza din Ucraina va continua în acest an dar nu se va înrăutăți. O escaladare a crizei ar putea afecta încrederea la nivel global, ceea ce ar determina firmele să-și amâne investițiile și ar reduce creșterea economiilor emergente cu până la 1,4 puncte procentuale în cel mai rău scenariu, avertizează Banca Mondială.

La sfârșitul lunii mai a acestui an, Comisia Națională de Prognoză a revizuit ușor în creștere prognoza privind avansul economiei românești în 2014 și 2015, la 2,5%, respectiv, 2,6%.

Comisia Europeană (CE) a îmbunătățit, în mai 2014, previziunile privind creșterea economică a României în 2014 și 2015, estimate acum la 2,5% în 2014 și 2,6% în 2015, față de de 2,3% și respectiv 2,5%, cât estimase la momentul prezentării previziunilor de iarnă, în februarie.

Fondul Monetar Internațional estimează că, în acest an, România va înregistra o creștere economică de 2,2%, urmată de un avans de 2,5% în 2015.

La finele anului trecut, la momentul realizării proiectului de buget pentru acest an, Guvernul a estimat o creștere economică de 2,2% pentru acest an. Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, arăta, însă, recent, că România ar putea avea o creștere economică de cel puțin 4% pentru întregul an 2014, după ce, în primul trimestru economia a avansat cu 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata