Bancherii ameninţă cu dobânzi mai mari pentru a-şi acoperi costurile cu creditele rambursate anticipat

– Bancile care au acumulat mai putine credite neperformante pe parcursul crizei vor putea profita de noile reglementari privind plafonarea comisionului de rambursare anticipata la 1% pentru a atrage clienti de la institutiile de credit impovarate de provizioane mari si care tin dobanzile sus la creditele din portofoliu, informează Ziarul Financiar.

„Aceasta masura va conduce la cresterea concurentei in sistemul bancar si va avea efecte asupra tuturor celor care au credite in derulare si care astfel vor ajunge sa beneficieze de dobanzi mai reduse”, a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Radu Ghetea, seful Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), sustine ca dobanzile nu sunt „atat de departate” intre banci si nu se asteapta la „migrari” semnificative ale clientilor de la o banca la alta. „Cel mult vor fi refinantate credite cu dobanzi foarte mari”.

El atentioneaza ca in cazul creditelor ipotecare clientii trebuie sa aiba in vedere ca valoarea garantiilor care au fost luate in calcul la contractarea creditului intial a scazut foarte mult, astfel ca la solicitarea unui credit de refinantare aceeasi garantie s-ar putea dovedi insuficienta.

Seful ARB contesta extinderea plafonarii comisionului de rambursare anticipata la creditele vechi si in particular la cele ipotecare.
„Vor aparea situatii delicate, pentru ca sunt clienti care au beneficiat de dobanzi mai reduse tocmai in virtutea unui angajament de fidelitate fata de banca finantatoare, a fost o negociere acolo. Impactul negativ asupra costurilor bancilor este cert si va influenta direct costul creditelor noi”, afirma Ghetea.

Noi reguli pentru bancheri

  • Nu percep comision de rambursare anticipata la creditele cu dobanda variabila, fie ca sunt de consum sau ipotecare.
  • Comisionul de rambursare anticipata se limiteaza la 1% din suma ramasa de achitat daca perioada pana la scadenta este mai mare de un an, respectiv la 0,5% daca perioada este mai mica, inclusiv pentru creditele vechi.
  • Clientul poate renunta la credit in 14 zile de la semnarea contractului fara nicio penalizare.
  • Clientul nu plateste comision de analiza a dosarului daca nu se incheie contractul cu banca.

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata