Cum arată băncile din România, în viziunea Financial Times

Dupa 3 ani de crestere economica ametitoare, bancherii din România trebuie sa isi aminteasca vechile abilitati pentru a face fata unui mediu economic din ce in ce mai dificil, noteaza cotidianul britanic Financial Times (FT).

În ultimii ani ai boom-ului sau economic de dupa anul 2000, România – cu o economie in crestere cu 8% pe an, cu un nivel scazut al penetrarii bancare si o piata interna de 24 de milioane de persoane -, cresterea creditarii parea o tinta irezistibila pentru bancile europene occidentale, care isi doreau partea lor de profit din armonizarea graduala a României cu Uniunea Europeana.

Între 2005 si 2008, sistemul bancar din România a crescut cu aproximativ 1.000 de filiale pe an, iar bancile au angajat anual aproximativ 20.000 de persoane. La momentul culminant al boom-ului economic, banca portugheza Millenniun a planificat o cheltuiala de 300 de milioane de dolari pentru a intra pe piata de la zero cu 100 de noi filiale.

Acum, desi acest optimism s-a evaporat, multi bancheri importanti sunt de parere ca sfârsitul acestui boom a fost benefic. Scaderea economica a pus de asemenea capat cresterii salariilor. La un anumit moment, competitia pentru angajarea de personal era atât de puternica, incât personalul din posturile de conducere câstiga mai mult decât personalul omolog din Austria.

A urmat o reducere a salariilor. Dupa cum povesteste Dominic Bruynseels, presedinte executiv al BCR, cea mai mare banca din România, la sfârsitul anului trecut, angajatii au anuntat o greva ca urmare a ofertei bancii de a lega bonusurile de Craciun si de vacanta de performanta in banca. Într-un final, angajatii au acceptat oferta.

Aceasta evaluare sobra vine in contrast puternic cu semnalele de alarma trase de multi analisti in privinta sistemelor bancare din tarile Europei Centrale si de Est, in primul trimestru al acestui an, atunci când prabusirea ratelor de shimb i-a facut pe multi sa nu isi mai poata plati imprumuturile contractate in monede straine.

Unii prevad ca bancile-mama din Europa Occidentala vor intâmpina dificultati in a-si sprijini subsidiarelele din Est, in conditiile in care acestea au asistat la o crestere puternica a imprumuturilor neperformante.

În timp ce Royal Bank of Scotland nu a putut gasi un cumparator pentru subsidiara din România, bancherii recunosc in privat ca bancile mai mari vor cumpara unele din bancile mici la momentul când pretul va fi bun. Potrivit lui Dan Pascariu, presedintele CA al Unicredit Tiriac, aluziile ca bancile au taiat din imprumuturi reprezinta un mit.

“Exista un mit in privinta faptului ca bancile nu mai ofera imprumuturi, insa cererea pentru imprumuturi a scazut cu 90% pentru clientii individuali si cu 50% in cazul companiilor”, explica el. Aceasta situatie este in parte o reflexie a problemelor cu baza de clienti. În conditiile in care multe companii de marime mica si mijlocie sunt afectate, putine incearca sa acceseze noi credite.

Rata creditelor neperformante in rândul intreprinderilor mici si mijlocii a crescut in mod constant in acest an, ajungând la 2,9% din totalul imprumuturilor catre clienti nebancari, in luna iulie, potrivit Bancii Nationale a României, in crestere de la 1,4 in luna decembrie a anului trecut. Pascariu se asteapta ca acest nivel sa continue sa creasca, pâna la 6%.

Cu toate acestea, atât Pascariu cât si Bruynseels insista ca sectorul bancar beneficiaza de suficiente lichiditati pentru a face fata situatiei. O decizie a Bancii Nationale de a reducere cerintele legate de rezerva minima pentru creditele in moneda straina de la 40% la 30% a creat si mai multe lichiditati, desi o mare parte a fost absorbita de imprumuturile facute de bancile comerciale românesti catre guvern.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata