Băncile ar trebui să dea mai uşor credite în lei, nu e corect să penalizeze potenţialii clienţi

17

Bancile ar trebui sa reduca marjele mari la creditele in lei, mai ales ca actuala situatie favorizeaza creditul in lei, insa prefera sa acorde in continuare credite in euro si sa fie mai circumspecte cu viitorii clienti pentru creditarea in moneda nationala, pentru a evita greselile trecutului, a spus marti (27 octombrie 2009) Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a României, la un seminar bancar.

“Desi conditiile de cerere si oferta sunt favorabile acordarii creditelor in lei, paradoxal a crescut creditul in euro, iar cel in lei a scazut in septembrie 2008, comparat cu august 2009, in conditiile in care marjele sunt mari la creditul in lei, fiindca bancle vor sa evite greselile din trecut si penalizeaza actualii clienti, in mod gresit, cred eu”, a spus Lazea.

Acesta a precizat ca exista doua explicati pentru preferinta bancilor fata de creditul in euro, orientarea catre creditarea sectorului public si frica de greselile in trecut in privinta creditelor neperformante acordate de banci. Conform datelor BNR, creditele in valuta ale populatiei au inregistrat o crestere, in primele noua luni, cu peste 3%, la 60,35 miliarde de lei (denominat). În termeni anuali, avansul a fost de 9,1%.

Populatia si-a micsorat soldul imprumuturilor in lei contractate cu 3,7% in primele noua luni, la 39,4 miliarde de lei. Soldul creditelor acordate populatiei in lei pentru locuinte era de 1,7 miliarde de lei, la 30 septembrie, in crestere cu 4,7% fata de decembrie 2008 si cu 7,47% in termeni anuali. Împrumuturile in lei pentru locuinte s-au redus in trimestrul al treilea cu 0,76%.

Împrumuturile contractate in valuta de populatie pentru cumpararea de locuinte insumau aproape 21 miliarde de lei, in urcare cu 8,5% de la finele anului 2008, cu 19,6% fata de septembrie 2008 si cu 1,7% in termeni trimestriali. Creditele in lei atrase de firme au scazut cu 3,8%, in primele 9 luni, la 39,4 miliarde de lei. În termeni anuali, scaderea creditelor in lei pentru firme a fost de 6,9%, potrivit BNR.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata