Băncile au noi probleme începând cu 1 iulie

Băncile comerciale se confruntă cu noi probleme începând cu 1 iulie pentru că va creşte numărul persoanelor fizice care nu vor mai putea rambursa creditele, a apreciat marţi preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, într-un seminar financiar-bancar.

„La persoanele fizice lucrurile vor fi destul de complexe în perioada următoare, când se va simţi efectul reducerilor masive de personal în special din zona privată. Din 1 iulie avem clar un nou început. Este clar că acei clienţi care lucrează la stat vor avea venituri mai mici şi nu-şi vor mai putea plăti ratele la credit, iar la aceasta se vor adăuga şi pierderile pe care mulţi oameni le-au suferit din cauza calamităţile naturale.

Cei loviţi de inundaţii s-ar putea să aibă probleme cu rambursarea creditelor. De asemenea, reducerea cu 25 la sută a salariilor va crea probleme băncilor. Cred că toate băncile sunt pregătite să treacă la o restructurare importantă a creditelor ca urmare a reducerii veniturilor pe familie”, a subliniat preşedintele ARB.

Gheţea a atras atenţia că în prezent nu există cerere de credite de la persoane fizice şi nu este vorba de nivelul dobânzilor.

„Asistăm la o situaţie în care pur şi simplu de un an jumate nu există cerere la credite în lei sau valută. Băncile sunt dispuse să dea credite, dar din păcate nu există cerere.

Trebuie să găsim soluţii, noi şi retailerii. Populaţia nu-şi mai doreşte credite în acest moment. Normele de creditare au rămas aceleaşi din 2007, nu au fost relaxate, chiar dacă suntem într-un moment mai delicat.

În opinia mea, agricultura poate fi cea care ne va da aripi. La CEC de exemplu nu avem credite restante în agricultură, iar 18 la sută din portofoliul de credite este în agricultură. Noi am majorat dobânzile la depozite cu 16 la sută pentru a stimula economisirea şi a ajuta clienţii. Acum economisirea ne interesează mai mult faţă de cât ne interesa înainte.

Înainte dădeam un telefon dacă nu aveam bani de creditare, la Viena, la Atena sau la Paris de unde veneau banii de care aveam nevoie. Acum nu există alţi bani. Banca Naţională nu tipăreşte bani. Nici nu mi-aş dori să tipărească bani pentru că asta înseamnă altceva. Cred că acum trebuie să ne preocupăm mai mult de educarea consumatorilor în actualele condiţii de criză”, a spus Gheţea.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata