Băncile comerciale sunt pușculița Guvernului

Guvernul concurează aspru cu economia privată pe banii băncilor. Care sunt mulțumite: muncă mai puțină, riscuri mai mici, deovedește o analiză a cursdeguvernare.ro.

În loc să crediteze economia privată, ajutând la creșterea acesteia, băncile comerciale au ajuns principalul creditor al statului, acoperindu-i, prin împrumuturile acordate, deficitul bugetar.

Volumul creditului guvernamental a crescut de circa 10 ori în ultimii 10 ani, iar ponderea în totalul plasamentelor bancare din România a sporit de aproape 5 ori, conform datelor Băncii Naţionale a României (BNR).

În schimb, ponderea creditelor pentru companii s-a diminuat de la 48% în 2007, până la 33% în aprilie 2018, în totalul activelor bancare interne.

Băncile au o „expunere suverană semnificativă” și conform raportului Băncii Naționale a României din iunie 2018, care plasează expunerea printre cele mai ridicate cinci din Uniunea Europeană.

La rândul său, Fondul Monetar Internațional (FMI) consideră că „deținerile băncilor de titluri suverane ale României au crescut foarte mult, expunându-le la pierderi de evaluare în cazul unei creșteri a dobânzilor sau a riscului suveran”, conform raportului FSAP de evaluare a sistemului financiar, publicat în mai.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata