Băncile din zona euro au împrumutat 129,8 miliarde de euro de la BCE

Banca Central Europeană (BCE) a anunțat joi că a împrumutat 129,8 miliarde de euro unui număr de 306 bănci europene, cu prilejul celei de-a doua ediții din acest an a programului de finanțare pe termen lung (LTRO), destinat să stimuleze creditarea către companii pentru relansarea economiei zonei euro, transmite AFP.

Cererea pentru creditele ieftine pe patru ani oferite de BCE a fost mai mare decât la precedenta ofertă din luna septembrie, când BCE a furnizat credite în valoare de 82,6 de miliarde de euro pentru 255 de bănci, dar sub estimările analiștilor care se așteptau ca băncile să împrumute 150 de miliarde de euro.

Volumul total al creditelor acordate băncilor din zona euro s-a dovedit a fi mai mic decât ambițiile BCE. Președintele BCE, Mario Draghi, era gata să pună pe masă 400 de miliarde de euro în acest an însă până la urmă băncile europene nu au împrumutat decât un total de 212,4 miliarde de euro.

BCE a acordat deja credite cu dobânzi reduse băncilor din zona euro în 2011 și 2012. De data aceasta dobânda a fost de 0,15%, peste dobânda de referință a BCE care în prezent se situează la minimul record de 0,05%. Spre deosebire însă de precedentele oferte, când băncile au utilizat o parte din banii împrumutați pentru a-i depune la BCE, de data aceasta gardienii euro au dorit să se asigure că lichiditățile injectate vor ajunge în economia reală. Băncile care au beneficiat de creditele ieftine oferite de BCE s-au angajat să majoreze creditarea către sectorul privat.

BCE speră că prin aceste împrumuturi ieftine va facilita accesul la credit al IMM-urilor și le va stimula să investească. Astfel ar urma să fie relansată creșterea economică în zona euro și va fi contracarat riscul de deflație (o spirală auto-întreținută de scădere a prețurilor și salariilor) care planează asupra bătrânului continent. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata