Băncile majorează dobânzile la depozite, ca să ferească clienţii de impozit

– Bancherii anunta ca dobanzile la depozite se vor mari ca sa nu isi piarda clientii care ar putea renunta la economii odata cu introducerea, de la 1 iulie, a impozitului de 16% pe veniturile din dobanzi ale persoanelor fizice.

– Mai mult, bancherii sunt ingrijorati ca, pe langa acest impozit, exista riscul de crestere a inflatiei cu pana la 7-8% spre sfarsitul anului, informeaza Ziarul Financiar.

 

CEC Bank a majorat joi cu 16% dobanzile bonificate la depozite (astfel incat sa acopere impozitul), cel mai mare randament fiind acum de 7,54% pe an la lei si 3,19% pe an la euro.

Alpha Bank a lansat un depozit pe patru saptamani pentru care dobanzile sunt exprimate net, veniturile promise clientilor in momentul constituirii depozitului nefiind diminuate de impozit.

Si Banca Romaneasca vine cu dobanzi promotionale, de 8,3% pe an la depozitele in lei, respectiv 4,15% pe an la cele in euro. Pe piata monetara, bancile isi imprumuta lei intre ele cu dobanzi de 5%-7%.

Specialistii sustin ca in cazul in care inflatia va avea un trend crescator, majorarea bonificatiilor la depozite va continua. In prezent dobanzile medii pentru depozitele populatiei, in lei, sunt de 6-7%, iar la euro sunt situate pe palierul 2,5-3%.

„Daca tendinta inflationista se dovedeste macar la jumatate din ce estimeaza analistii, atunci bancile vor fi nevoite sa creasca dobanzile la depozite. In cazul in care dobanzile nu vor fi real pozitive atunci oamenii nu vor mai aduce banii la banci, ci ii vor tine la saltea„, a declarat pentru Gandul consultantul financiar Bogdan Baltazar.

Joi leul a inceput sa recupereze o parte din terenul pierdut in fata euro, cotatiile coborand de la 4,4 pana la 4,34 lei/euro pe piata interbancara pe fondul vanzarilor de valuta ale strainilor, astfel ca BNR nu mai este nevoita sa impinga dobanzile in sus.

Citește și
2 Comentarii
  1. pensionar spune

    BINE CA SE MAI GANDESTE CINEVA LA MURIBUNZI ROMANIEI, CA GUVERNUL SI BASESCU ESTE DUSMANUL POPORULUI ROMAN.

  2. Raddu spune

    In articol nu e vb de „MURIBUNZI ROMANIEI” care este, ci despre clientii bancilor.

    Daca inflatia va fi de 8% (sau poate mai mult), atunci dobanda de 7,54% de la CEC nu acopera nici pe departe inflatia (sa nu mai vb de impozitare).

    Dobanzile ar tb sa se incadreze in jurul 10-12% pt ca sa fie un interes pt economisire.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata