Băncile mizează pe creşterea euro

Deşi li se oferă randamente duble la titlurile în lei vândute de stat faţă de cele în euro, băncile rămân fidele celor în moneda europeană. Analiza operaţiunilor cu titluri indică faptul că băncile văd pentru anul viitor un curs de peste 4,5 lei pentru un euro, informează Cotidianul.

.
În ultima perioadă de timp, băncile comerciale din România au subscris doar 30% din emisiunile de titluri de stat în lei cu dobândă anuală de 10%, dar în schimb au suprasubscris (chiar cu 100%) titlurile de stat în valută cu randament de 5,25% pe an.

Situaţia este una misterioasă. De ce ar pierde băncile bani investind în titluri care le aduc teoretic randamente înjumătăţite? Răspunsul este unul singur: băncile comerciale din România văd cursul euro/leu la peste 4,5 lei în 2010 chiar dacă nu declară public acest lucru.

Interesul băncilor faţă de titlurile în valută nu poate fi explicat decât într-un singur fel. Băncile se aşteaptă la o deteriorare a cursului în anul următor care le-ar diminua randamentele obţinute dacă ar miza pe leu.

Cursul euro/leu pe care mizează băncile în 2010 pare aproximativ egal cu cel al Bursei Monetar-Financiare şi de Mărfuri Sibiu (Sibex) pentru contractele futures.

La Sibiu, euro pentru contractele futures cu scadenţa la finalul lunii septembrie 2010 e de 4,50 lei, pentru cele cu scadenţa iunie, 4,45 lei, pentru cele cu scadenţa martie 2010, în jur de 4,39 lei, iar pentru cele cu scadenţa decembrie 2009, de aproximativ 4,31 lei.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata