Băncile recunosc doar 70% din preţul cerut de proprietarii imobilelor

Pentru că simt cuţitul ajuns la os, bancherii au pornit demersul de evaluare al imobilelor puse gaj pentru creditele tot mai greu de acoperit.

În unele cazuri, evaluatorii bancari plasează valoarea apartamentelor vechi oferite drept garanţie pentru credite ipotecare la jumătate din preţul cerut de proprietarii care vor să vândă imobilele respective. În acelaşi timp, evaluatorii bancari plasează valoarea imobilelor sub preţul cerut de proprietar pentru că băncile nu sunt dispuse să ia în garanţie proprietăţi care sunt aproape de vârsta maximă şi care au ajuns la un grad ridicat de uzură.

Evaluatorii bancari trag cu disperare de preţuri

Un evaluator ia în considerare mai multe elemente, de la valoarea terenului, a construcţiei, zona, utilităţile, vecinii, până la diferiţi indici ai pieţei imobiliare actuale. „Fiind trimis de o bancă, evaluatorul nu va stabili valoarea imobilului fix la cea solicitată de proprietar. Spre exemplu, dacă preţul de piaţă al unui imobil este de 80.000 de lei, cu siguranţă celui care solicită împrumutul îi va fi recunoscută doar 60 – 70% din valoarea reală”, a explicat Radu Gorgan, directorul unei agenţii imobiliare ieşene.

(sursa: Evenimentul)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata