Băncile se aşteaptă ca preţul locuinţelor să se ajusteze în prima jumătate a anului 2010

Băncile se aşteaptă ca preţul locuinţelor să continue să se ajusteze în perioada următoare, 50 la sută dintre acestea considerând că tendinţa va continua în primul semestru din 2010, a declarat miercuri (31 martie 2010) referent de specialitate în cadrul Direcţiei Stabilitate Financiară a Băncii Naţionale a României, Bogdan Chiriacescu, la un seminar pe tema evoluţiei economiei.

‘Cererea creditelor ipotecare şi-a încetat declinul în a joua jumătate a anului 2009. Băncile se aşteaptă ca preţul locuinţelor să continue să se ajusteze în perioada următoare. 50 la sută consideră că tendinţa va continua în primul semestru din 2010’, a afirmat Bogdan Chiriacescu.
De asemenea, acesta a adăugat că potrivit unui sondaj BNR, băncile semnalează reducerea gradului maxim de îndatorare pentru creditele noi. ‘Valoarea medie a indicatorului a rămas la aproximativ 45 la sută’, a precizat reprezentantul Băncii.

Potrivit sursei citate, standardele de creditare pentru creditul de consum au fost înăsprite din nou, deşi anticipările anterioare ale băncilor indicau atenuarea tendinţei. ‘Bonitatea clienţilor continuă să fie un motiv de îngrijorare. Temerile băncilor sunt legate de evoluţia situaţiei financiare a populaţiei.
Cererea de credite de consum a înregistrat scăderi importante pentru anul 2009, dar pare să se fi temperat. În ultimul trimestru din 2010 a înregistrat o uşoară creştere faţă de perioada anterioară. Cererea rămâne totuşi la niveluri joase’, a adăugat Bogdan Chiriacescu.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata