Băncile vor prelua acţiuni de la firme

– Bancile din Romania au de gand sa preia actiuni de la companiile aflate in restructurare in schimbul creditelor acordate, dupa ce BNR  va aproba proiectul de regulament care va permite detinerea temporara de actiuni in cadrul unor operatiuni de asistenta pentru recuperarea creantelor.

„Ca sucursala supravegheata de banca centrala din Olanda, noi am avut deja in vedere o astfel de solutie in cazul planului de restructurare a companiei Flamingo si am propus-o la un moment dat, dar nu s-a mai ajuns acolo.

Un debt-equity swap (actiuni contra creante) poate fi o solutie buna pentru ca iti da posibilitatea ca banca sa influentezi direct restructurarea clientului, iar daca situatia e foarte dificila, actiunile tot sunt ceva in loc de nimic„, a declarat Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, pentru Ziarul Financiar.

Insa pentru ca bancile sa poata prelua actiuni de la firme e nevoie sa fie modificat regulamentul.

In prezent ordonanta 99/2006, care reglementeaza activitatea institutiilor financiare, nu le permite inca bancilor locale sa detina participatii calificate care sa le asigure controlul asupra unor entitati din afara sectorului financiar.

„Cu certitudine regulamentul pregatit de BNR este o masura buna si vor fi cazuri de banci care isi vor converti creantele in actiuni”, a declarat Andrei Cionca, partener in cadrul Casei de Insolventa Transilvania, administratorul judiciar al unor firme precum Flanco, Diverta sau Leonardo.

actiunibanciCompaniicreanțedebt-equity swaprecuperarea creantelor
Comentarii (0)
Adaugă comentariu