Bănicioiu: Medicii vor putea desfăşura activităţi remunerate după program

Ministrul Sănătății, Nicolae Bănicioiu, a declarat duminică, la Realitatea TV, că medicii vor putea desfășura activități remunerate după terminarea orelor de program, în interiorul spitalului, și că se dorește direcționarea banilor din coplată către medicii care își dovedesc eficiența.

„Am înființat chiar săptămâna trecută un grup de lucru al Ministerului Sănătății și Colegiului Medicilor din România (CMR) și cu consultări față de managerii de spitale pentru un proiect de lege care urmărește majorarea veniturilor medicilor și personalului medical. În primul rând trebuie să umblăm la statutul medicului. Acolo se discută despre multe posibilități. Și premierul este de acord și vă asigur și de determinarea mea în sensul acesta. Se vor crea posibilități ca medicii să poată desfășura și activități remunerate după terminarea orelor de program și după ce asigură fluxul spitalicesc, toate consultațiile și toate tratamentele pe care le au. Dincolo de această posibilitate, care se regăsește oriunde în UE, noi conturăm acum împreună cu CMR o formă concretă pe care o vom mai dezbate-o, o vom mai lăsa-o o lună în dezbatere”, a explicat Bănicioiu.

Potrivit acestuia, veniturile vor putea să fie și în funcție de implicarea medicului, în funcție de performanța și eficiența acestuia din timpul programului.

„Îmi doresc ca veniturile să fie în funcție de implicare, în funcție de ce fac și atunci vom da posibilitatea managerului sau conducerii spitalului să fidelizeze medicii, respectiv acordarea de bonusuri. Medicul va putea rămâne în spitale și, în funcție de comportamentul din timpul orelor de program și de eficiența pe care o demonstrează la program, va putea fi motivat de către managerul de spital”, a afirmat demnitarul.

În opinia sa, coplata ar trebui să meargă direct către medicii care își dovedesc competența.

„Coplata nu a fost gândită bine, nu a avut niciun efect, nici noi nu am încasat nu știu cât, nici managerii nu erau foarte interesați să o colecteze. Până la urmă a fost o formă românească de a face sau nu reforma pe jumătate. Părerea mea este că de la anul această coplată trebuie să se ducă direct la medic. Și această coplată o vom îndrepta pentru stimulentele acelea pentru medicii care îi dovedesc eficiența. Acesta este unul dintre punctele pe care le propunem în discuția cu CMR, ca acea coplată să meargă direct către medici”, a mai declarat ministrul Sănătății.

El a subliniat însă că, în momentul în care se va da posibilitatea medicului să lucreze în regim de taxă după orele de program, acesta nu va mai putea merge și la spitalul privat.

„În momentul în care îi dai posibilitatea după orele de program, în regim de taxă, dar să folosească infrastructura spitalicească, automat nu mai poate merge și la spitalul privat. Vom discuta lucrul acesta”, a mai spus ministrul Nicolae Bănicioiu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata